2024. május 16. - Mózes, Botond

Fogynak a pingvinek

Az Antarktiszon élő pingvinek fennmaradása bizonytalanná vált a globális felmelegedés miatt - tudatta közleményében a WWF Magyarország, a nemzetközi természetvédelmi szervezet egy tanulmányára hivatkozva.
2007. december 11. kedd 14:09 - Hírextra
Az antarktiszi pingvinek és az éghajlatváltozás című tanulmány elkészítéséhez a Déli-sarkon élő négy pingvinfaj állományát vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatták, hogy egyre nehezebb életkörülmények között élnek a kantáros-, a szamár-, a császár- és az Adelie-pingvinek. Egyrészt azért, mert a globális felmelegedés következtében eltűnik a jégtakaró, ahol fiókáikat felnevelik, másrészt a felmelegedés és a túlhalászás együttes hatása miatt egyre kevesebb élelem áll rendelkezésükre.

Az Antarktisz ötször gyorsabban melegszik a bolygó más területeinél. A déli óceánokon egészen 3000 méter mélységig mérhető a hőmérséklet-emelkedés. Kétséges, hogy az Antarktisz jelképei, a pingvinek képesek-e alkalmazkodni az éghajlatváltozás ilyen példa nélküli gyorsaságához - fogalmaztak a szakemberek tanulmányukban.

Az Antarktiszon a tengeri jégtakaró kiterjedése 40 százalékkal kisebb, mint 26 évvel ezelőtt. Ez a kantáros pingvinek fő táplálékát adó apró rákok, a krillek mennyiségének csökkenéséhez vezetett. Egyes kolóniáik egyedszáma 30-60 százalékkal csökkent, mivel a kevesebb táplálék miatt kevesebb fiókát tudnak felnevelni. Ugyanez tapasztalható a szamárpingvineknél is, amelyek a túlhalászás következtében fogyatkozó halállomány miatt egyre inkább rákényszerülnek a krillek fogyasztására.

A világon élő legnagyobb testű pingvin, a fenséges császárpingvin kolóniái közül többnek is megfeleződött az egyedszáma az elmúlt 50 évben, mivel az enyhébb telek és a viharosabb szelek következtében egyre vékonyabb jégtakarón kell felnevelniük fiókáikat. Előfordul, hogy a jégpáncél hamarabb olvad el, mint ahogy a fiókák felnőnek és úszni tudnak, így ilyenkor a biztos pusztulás vár rájuk.

A felmelegedés az Antarktisz északnyugati partjainál, az Adelie-pingvinek élőhelyén mutatkozik meg drámai módon, ahol a pingvinek száma 65 százalékkal csökkent az elmúlt 25 évben. Nem csak a rendelkezésre álló táplálék lett kevesebb, de a magasabb hőmérsékletet kedvelő szamárpingvinek és kantáros pingvinek terjeszkedésével is versenyezniük kell.

"Az Antarktiszon élő pingvinek és sok más sarkvidéki állatfaj élete függ a tengeri jégtakaró jövőjétől. A Balin zajló klímakonferencián a fejlett országok kormányainak el kell kötelezni magukat a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése mellett, hogy megvédjük az Antarktiszt és bolygónkat" - fogalmazott Kiss Mónika, a WWF Magyarország éghajlatváltozás programjának munkatársa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását