2024. május 16. - Mózes, Botond

Vádemelés egy baranyai cég vezetői ellen

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vádemelést javasol az ügyészségnek azon két baranyai cég vezetői ellen, akik 2005-ben 62 millió forint állami támogatást vágtak zsebre jogosulatlanul csökkent munkaképességű dolgozók alkalmazásával összefüggésben - közölte az
2007. december 10. hétfő 17:09 - Hírextra

A november végén zárult nyomozás eredményeként a két vállalat hat, Tolna megyei illetőségű tulajdonosával, vezetőjével szemben jogosulatlan gazdasági előny szerzése és közokirat hamisítás miatt indítványoztuk a vádemelést az illetékes ügyészségnél - mondta el Simon Róbert.

Hozzátette: a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, de ha tettük bebizonyosodik, öt év szabadságvesztéssel is büntethetők.

Utalt rá, hogy a feltételezett elkövetők 2005 nyarán alapították első vállalkozásukat ruházati termékek készítésére és csavarelemek válogatására. A munkára komlói, bátai és nagymányoki telephelyükön négyszáz csökkent munkaképességű alkalmazottat foglalkoztattak, akik után 70,2 millió forint támogatást igényeltek és kaptak az APEH-től, de ebből csak 26 milliót fizettek ki munkabérként, a többit eltették.

Amikor az év végén a hatóság vizsgálódni kezdett náluk, még egy céget alapítottak, amely ugyanezen címen újabb 18 millió forint támogatást igényelt és kapott. Itt azonban már semmilyen gazdasági tevékenység nem folyt, a cél kizárólag a dotáció megszerzése volt. Amint a pénzt megkapták, a cégeket két személynek pénzért eladták - mondta el Simon Róbert.

A nyomozó kitért rá: az NNI a két éven át tartott nyomozás során több mint négyszáz tanút hallgatott meg. A gyanúsítottak közül ketten egy évet, egy társuk másfél hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A jogosulatlanul szerzett pénz nem került elő, a két cég egykori alkalmazottai polgári peres úton próbálhatják behajtani elmaradt fizetésüket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását