2024. május 18. - Erik, Alexandra

A patikaliberalizációs kifogásoknak nincs helyük

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn elutasította azokat a kifogásokat, amelyeket az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a patikaliberalizációval kapcsolatos határozatai ellen nyújtottak be. Az OVB hitelesítette mindhárom népszavazási kezdeményezés aláírásg
2007. december 10. hétfő 21:05 - Hírextra
A taláros testület elutasította az Országos Választási Bizottság azon határozata ellen benyújtott nyolc kifogást, amellyel OVB hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát. Az íven szereplő kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?".

Az Ab ugyancsak elutasította azt a tizennégy kifogást, amelyek azt támadták, hogy az OVB hitelesítette a Kálmán László nyelvész által benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát. Az íven szereplő kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?". Az Alkotmánybíróság döntése indoklásában kiemelte: sem a népszavazási törvény, sem a választási eljárásról szóló törvény nem rendelkezik arról az esetről, ha az újabb népszavazási kezdeményezést az előző hitelesítése előtt nyújtották be. Az Ab kizárólag csak azt vizsgálhatja, hogy a konkrét kérdés megfelel-e az alkotmányi és törvényi feltételeknek. Az Ab azt is hangsúlyozta: a kérdés valódi tartalma egyértelműen az, hogy a vény nélküli gyógyszereket gyógyszertárakon kívül is lehessen árusítani. Az, hogy erre a hatályos szabályozás alapján is van lehetőség, a lényegi tartalmat nem érinti.

Több kifogás szerint a kérdés hitelesítését azért kellett volna az OVB-nek megtagadnia, mert az aláírásgyűjtő ívet elektronikus levél formájában nyújtották be. Az Ab ezzel összefüggésben rámutatott, hogy jogszabály nem zárja ki a népszavazás aláírásgyűjtő íve hitelesítésének elektronikus levél formájában való benyújtását. Mások azt kifogásolták, hogy az aláírásgyűjtő íveket az előző kezdeményezés határidejének lejártakor nyújtották be hitelesítésre. Ezzel kapcsolatosan az Ab leszögezte: figyelemmel arra, hogy az indítványok benyújtásakor nem a megelőzés elvét alkalmazták, nincs jelentősége annak a kérdésnek, hogy az ugyanazon napon, megközelítően ugyanazon benyújtott két népszavazási kezdeményezés közül melyiket adták be előbb.

Az Ab szintén elutasította azt a két kifogást, amelyet azért nyújtottak be, mert az OVB hitelesítette egy magánszemély népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát. Ennek kérdése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?".
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását