2024. április 29. - Péter

Senkifalva Hobóéktól

Megjelent a Hobo Blues Band új lemeze, a Senkifalva, a 14 új szerzeményről és a közeli 30. Hobo-karácsonyról beszélgetett Földes László Hobo az MTI munkatársával.
2007. december 8. szombat 13:13 - Hírextra

"A lemezre 14 új, saját szerzemény került: 51 szöveget írtam, 17 számot akartunk a lemezre venni, 14 fért a 74 percbe." A borítóra olyan versek kerültek, amelyek összefüggésben vannak a dalok szövegeivel, például Ady Muszáj Herkulese vagy József Attila Levegőt! című verse. Ott van a Meddig fúj a szél? című dal, amely kérdés Bob Dylanhez régi dala kapcsán - mondta Hobo.

A lemez egy könyv árába kerül. "A lemezpiac a másolások miatt mára felhígult, százból 95-en másolják a lemezt. Ez az album olyan zenei és szöveganyagot tartalmaz, amelynek méltó formát kellett adni" - hangsúlyozta. "Láttam hasonló példákat, irodalmi lemezeket papírba csomagolva, hozzákapcsolt versekkel. Úgy gondoltam, miután ilyen szöveg-centrikus lemez nem volt Magyarországon (és nem is lesz), a szövegek kerüljenek a borítóra.

Van egy pécsi fotóművész, Juhász Balázs, akivel jól értjük egymást. A Senkifalva, az album kulcsdala az ő fantáziáját is beindította. Elment egy kis faluba, ahol már nem lakik senki és felvételeket készített, ezek bekerültek a 62 oldalas kiadványba, az összes dalszöveggel együtt.

Nagyon gondos munka az album, ezért fontos volt, hogy olyat adjunk az emberek kezébe, amely megfogható formájával személyesebbé teszi. A vastag, keményborító nagyon sokba került" - jegyezte meg tényszerűen.

A lemezen Kovács Kornél trombitán, szárnykürtön, Pribojszki Mátyás szájharmonikán játszik, Király Marcella énekel, (nem csak vokálozik).

A Hobo Blues Band turnéja elindult, öt előadást játszottak Székelyföldön, többet Magyarországon. A székelyföldi koncertek - Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csikszeredán, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön - fogadtatása nagyszerű volt. Nagyon nehéz körülmények között, olykor fűtetlen művelődési házakban játszottak, nagyon hosszú néha 2 óra 40 perces koncerteket adtak.

Az európai parlamenti választási kampány mentén folytak a koncertek. Előző nap ingyenkoncerteken az Edda, Balázs Fecó kísérték a politikai eseményeket - Orbán Viktort, Tőkés püspök urat, mi a rákövetkező nap játszottunk, "szerencsétlenül alakult" - tette hozzá. Így is volt, ahol nem fértek a terembe, a sepsiszentgyörgyi színházban állóhelyeket adtak el.

A 30. Hobó-karácsonyról elmondta: két és fél órát játszunk, de nem tölt ki egy órát az új anyag. Egy lemezbemutatón nem kell a 73 perces új anyaggal szembesíteni a közönséget. A Rolling Stones 5-6 új számot játszott, mi talán tízet. Deák Bill Gyula lesz az egyetlen vendég, s talán a lemez közreműködői közül az, aki ráér.

"Januárban vesszük fel a Bob Dylan lemezt. Jövőre lesz a 40. fordulója 1968-nak, kultikus év volt számomra. A korszak zenéjét Jim Morrisont, Rolling Stonest játszom, megcsinálom a Bob Dylant, együtt lesz a három nagy előadó" - magyarázta.

Hozzátette: Dylan dalait lefordítja, átdolgozza." Rockos blueszenekar vagyunk és Dylan country hangulatú dalait ebbe a modorba tesszük. Márciusban jelenik meg, muszáj, mert később nem lesz rá idő."

A Csavargók tízparancsolata is márciusi esemény a debreceni Csokonai Színházban és az Új Színházban. Ez kész, "csak" a szövegét kell megtanulni - mondta nevetve.

A Senkifalva lemez és a belőle készülő műsor indítja a Hobo Blues Band 30. jubileumi évét, amely kiadványokkal és eseményekkel gazdagnak ígérkezik.

A jubileumi évről egyelőre csak annyit említett, hogy a Budapest Arénában 2008. szeptember 27-én rendezik a születésnapi koncertet, amelyet rögzítenek. A HBB mai tagjain kívül fellép Deák Bill Gyula, Kőrös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf. Azért ennyien, mert összefüggő műsort tervezek, nem vendégjárást - magyarázta Hobó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását