2024. április 29. - Péter

Sérülnek a kistelepülésen élők jogai

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, mert véleménye szerint a 2008-as költségvetési törvényjavaslatban kimutathatóan sérülnek a kistelepülésen élők jogai. A politikus erről szerdai budapesti sajtótá
2007. december 5. szerda 12:08 - Hírextra

A Nemzeti Fórum elnöke, a Fidesz parlamenti képviselője közölte: a tanuláshoz, a munkához, az egészséges életmódhoz és az utazáshoz való jog sérül a költségvetési törvényjavaslatban, ez pedig alkotmányos aggályokat vet fel. Szűnjön meg a falu, ezt az ítéletet hajtja végre a költségvetés kíméletlenül - fogalmazott.

Lezsák Sándor az újonnan megválasztott ombudsmantól, Szabó Mátétól kért segítséget abban, hogy a jövőben egyértelműbb legyen a kistelepülésen élők számára, milyen hátrányokat szenvednek el a diszkriminatív megkülönböztetés és a pénzelosztás miatt. A képviselő emlékeztetett arra, hogy 2004-ben már kért hasonló állásfoglalást az akkori ombudsmantól, Lenkovics Barnabástól, azóta azonban romlott a tanyavilágban és a falvakban élők helyzete.

Mint mondta, az elmúlt öt évben megháromszorozódott a települések adósságállománya, "ennek tükrében pedig felháborító a pénzügyminiszter azon kijelentése, hogy meg kell állítani a további hitelfelvételt".

A politikus és Gazsó Ferenc, az Magyar Tudományos Akadémia politikai tudományok intézetének főmunkatársa a sajtótájékoztatón kiállt a kistelepüléseken működő iskolák és óvodák fenntartása mellett.

Gazsó Ferenc, aki az Élőlánc a kisiskolákért mozgalom kuratóriumi társelnöke is, azt javasolta, hogy legyen garantált az oktatási rendszer finanszírozása, mert a mostani rendszer, amely a fejkvótán és önkormányzat saját forrásain alapul, településfüggővé teszi a pedagógiai munka színvonalát.

Ahol szegény az önkormányzat és szegény a lakosság is, ott gyenge iskola működik, és ez a finanszírozási rendszer nagyban összefügg azzal, hogy a PISA-felmérésen rosszul teljesít a magyar diákok egy része - mondta Gazsó Ferenc.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: az óvodák és kisiskolák fenntartása nem önkormányzati, hanem állami feladat kell, hogy legyen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását