2024. április 29. - Péter

Az agy okozza az önértékelési zavart

Az önértékelési zavarral küzdő embereknél, akik magukat csúnyának érzik hibás a látás agyi feldolgozási folyamata. Az Archives of General Psychiatry folyóirat legutóbbi számában közölt kutatási eredmény ismét felhívta a figyelmet a testképükről téves képz
2007. december 5. szerda 13:37 - Hírextra

A BDD, a testdeformációs zavar egyre gyakrabban diagnosztizált betegség. Becslések szerint az emberek 1-2 %-a szenved tőle világszerte. Közülük némelyek kozmetikai műtétek sorozatának vetik alá magukat, ám ami ennél súlyosabb, negyedük öngyilkosságot is megkísérel.

A rendellenesség eredete még ismeretlen, genetikai hátteret és a nevelésben rejlő okokat egyaránt sejtenek mögötte a szakemberek.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Jamie Feusner csoportjával funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatokat végzett 12 személyen. A páciensek agyműködését követték, miközben emberi arcok fekete-fehér képét mutatták nekik.

Azt találták, hogy míg két csoport agyi szerkezete közt nem volt eltérés, addig a bal és a jobb agyféltekék működésében különbség mutatkozik.

Három képet néztek a vizsgálati alanyok: az első egy semleges, átlagos arckép volt, a második egy elmosódott, a harmadik pedig nagyon részletes vonalakkal kidolgozott. Az agyszkennelés azt mutatta, hogy a testképzavarral küzdő emberek sokkal nagyon mértékben használták bal agyféltekéjüket a látvány feldolgozásánál, mint az egészségesek.

Bal agytekénk részletező, analitikus eljárással dolgozik ilyenkor, a jobb pedig átfogóan. A BDD-betegek hajlamosak csak az arcra és a fejre koncentrálni, a többi testrészt pedig figyelmen kívül hagyni.

Ez az első olyan kutatási eredmény, amely a rendellenesség biológiai hátterét támasztja alá, bár családi halmozódása eddig is ismert volt. Férfiakat és nőket egyaránt érint a zavar, amely súlyosan károsíthatja az érintettek szociális kapcsolatait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását