2024. május 16. - Mózes, Botond

Érdi Tamás koncertje

Liszt és Debussy műveiből ad szólóestet Érdi Tamás hétfőn este Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölte a Művészetek Palotája az MTI-vel.
2007. november 28. szerda 13:30 - Hírextra
 A műsort szombaton délelőtt a németországi magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent programirodája nemzetközi Liszt-workshopjának résztvevői hallhatják meg a Régi Zeneakadémián.

Mivel Érdi Tamás koraszülöttként elvesztette a látását, kisgyerekkorától a hangok világa vonzotta. Nyolcesztendősen mutatkozott be a Pesti Vigadóban, tíz évvel később pedig elkészült első lemezfelvétele.

A Művészetek Palotájában már visszatérő vendégnek számít, de játszott bécsi, norvégiai, moszkvai hangversenytermekben, a londoni Barbican Centerben is.

Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: "Amikor a terem megtelik emberekkel, érzem a feszült izgalmat és a felém irányuló szeretetet. A New York-i Lincoln Center nagy élményt jelentett, akárcsak az a torontói fellépés, amelyen a Torontói Szimfonikusokkal koncerteztem, és a hangverseny végén hallottam, ahogy egymás után ugrálnak fel az emberek. A közönség állva ünnepelt."

Tanáraival, Becht Erikával és Kollár Zsuzsával sajátos módszert fejlesztettek ki, mert a nem látók számára nyomtatott a Braille-kották elég pontatlanok. A mesterekkel együtt építik föl a megtanulandó darab struktúráját. Ezután jön létre Érdi Tamás saját elképzelése az adott műről, a fiatal zongorista abszolút hallása segíti a munkát.

Érdi Tamás 2002-ben, huszonhárom évesen a torontói Royal Conservatory of Music ösztöndíjasaként szerzett művészdiplomát a világhírű zongoraművész, Leon Fleisher tanítványaként.

Az elmúlt időszakban szinte évente jelentek meg lemezei: 2003-ban Schubert műveiből összeállított CD-je látott napvilágot, Chopin-lemeze 2004-ben, a DVD pedig, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett első hangversenyének anyagát tartalmazza, 2005-ben jelent meg. A Hungaroton 2006 végén adta ki azt az albumot, amelyen legkedvesebb Liszt- és Bartók-műveit játssza a zongorista.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását