2024. április 29. - Péter

Az orvostudományt boncolják

Az orvostudomány rejtélyét boncolgatja a két amerikai tudós által jegyzett Dr. Gólem című kötet, amely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.
2007. november 27. kedd 08:39 - Hírextra

A placebohatás, az álorvosok, a menedzserbetegségek, a védőoltások és a szülői jogok esete egyaránt helyet kap a csaknem háromszáz oldalas kötetben, amelynek végén többoldalas szakirodalom bizonyítja a tudományos megalapozottságot.

Színvonalas tudományos vizsgálódás alapján írta meg Harry Collins, a Cardiffi Egyetem, valamint Trevor Pinch, a Cornell Egyetem professzora az Útmutató az orvostudományhoz alcímű könyvet - mondta Fehér Judit szerkesztő az MTI-nek.

A tipikus amerikai stílusban megírt kötetben az ismeretterjesztő, tudományos, ugyanakkor közérthető és humoros nyelvezet az uralkodó - tette hozzá.

A lapokon a szerzők nyolc fejezetben, egy-egy példán keresztül tárják fel a modern orvostudomány működését; orvosok, gyógyítók, betegek és laikusok megkérdezésével adnak képet a modern diszciplína esendőségéről. A kötet arra készteti az olvasót, hogy kritikusabban, ugyanakkor mélyebb háttérismerettel fogadja a doktorok leírásait, magyarázatait.

A tudományszociológus szerzőpárosnak szakterülete folytán nagy és komplex rálátása van a tudományok, a szociológia és a filozófia kölcsönhatására. A mű oldalain nem egyetlen állásponthoz ragaszkodva boncolgatják az adott témát, hanem saját feltevéseikben is kételkedve tesznek rendet az egyes kérdésekben - emelte ki Fehér Judit.

Nem hitvitázó könyv, az orvostudomány szerepét nem vitatja el, de nem bigott orvostudomány-védelmező, az alternatív gyógymódok hasznában sem kételkedik, így egészséges viszonyt állít fel a beteg számára a választás szabadságát hirdetve - summázta a könyv olvasóra gyakorolt hatását a szerkesztő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását