2024. május 20. - Bernát, Felícia

A jelen úszósportja a „múlt” szemével

A 400 méteres vegyesúszás egykori világcsúcstartóját Hargitay Andrást beválasztották a vizessportok hírességeinek csarnokába. A kétszeres világbajnokkal ezt követően beszélgettünk múltról, jelenről, Kovács Ágiról, Cseh Laciról, Phelpsről – az úszásr
2007. november 22. csütörtök 11:00 - Pór Károly

A különböző sportágakban nagyon sok dopping esetről lehet hallani manapság, de neves úszók közül senki nem bukott meg a közelmúltban. Az úszók ennyire tiszták, vagy ennyire ügyesek?

Korábban voltak olyan úszók, akikről mindenki tudta, hogy nem tiszták, de nem lehetett bizonyítani. Ilyenek voltak ugye a hírhedt NDK-ás lányok (akik férfivá alakultak-a szerk.), vagy éppen a semmiből előbukkanó kínaiak. Az az igazág, hogy az úszók nagyon fiatalon, tizenévesen kezdik pályafutásukat, és nem gondolom, hogy ennyi idősen azon okoskodnának, hogyan doppingoljanak: ha ezt teszik akkor az külső közreműködéssel történik. Csak reménykedni tudok abban, hogy az úszók valóban tiszták.

Kovács Ági esetéről mi a véleménye?

Ez egy szomorú eset, ami sok dologra fölhívja a figyelmet. Például arra, hogy profi körülmények között készülő sportolók, edzők nagyon amatőr módon tudnak viselkedni. Hogy egy ilyen hülyeséget be lehet adni Áginak felnőtt ember létére, hogy írja alá, az elképesztő. Ez pedig nem csak őt hozza lehetetlen helyzetbe, hanem azokat az edzőket is, akik őt körülveszik. Egy ilyen fontos döntésnél egy versenyzőt nem lehet magára hagyni, az élete múlhat ezen.

Úgy érzi, magára hagyták Ágit?

A Hall of  Fame-be beválasztott magyarok listája
Bárány István (1978), Csík Ferenc (1983), Darnyi Tamás (2000), Donáth Leó (1988), Egerszegi Krisztina (2001), Faragó Tamás (1993), Gyarmati Andrea (1995), Gyarmati Dezső (1976), Gyenge Valéria (1978), Hajós Alfréd (1966), Halassy Olivér (1978), Halmay Zoltán (1968), Homonnay Márton (1971), Hunyadfi István (1969), Kárpáti György (1982), Komjádi Béla (1995), Lemhényi Dezső (1998), Markovits Kálmán (1994), Mayer Mihály (1987), Németh János (1969), Novák Éva (1973), Novák Ilona (1973), Rajki Béla (1996), Rózsa Norbert (2005), Sárosi Imre (1981), Székely Éva (1976), id. Szívós István (1997), ifj. Szívós István (1996), Szőke Katalin (1985)
Amikor Kovács Ági átesik egy doppingvizsgálaton az nem csak az ő ügye, hanem az edzőké, a szövetségé is. Ott állt Kovács Ági, aki leadta a mintát, majd sietett tovább. Nem kapott a szakemberektől megfelelő felvilágosítást arról, hogy mindez mivel járhat. Aláírta azt a bizonyos papírt, ami által elismerte doppingvétségét, és ezt követően lehet sajnálni Ágit, de a jog az nem igazság és sajnálat kérdése.

Mi lehet a befejezése az ügynek? Lesz még folytatása?

Ennek már nem lesz jó befejezése. Sérül Kovács Ági, sérül a magyar úszósport, és sérülni fognak a doppingellenőrök is, akikről én nem feltételezem, hogy tisztességtelenül jártak volna el. A kérdés csak az, hogy ki lesz a végén az áldozat. Én sajnos el tudom képzelni, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) akár két éves eltiltással is sújthatja Ágit. A WADA ugyanis nem mérlegel, csak azt nézi, hogy elegendő volt-e a vizelet, vagy sem, megtagadta-e a mintaadást, vagy sem. Ha megtagadta, és ezt aláírta, akkor kész, viszontlátásra. Őket nem érdekli Roger Moore.

Mi a vélemény a mai magyar úszósportról? Mintha Szécsi Tamás halála óta egy betöltetlen űr tátongana a sportágban.

Én azt gondolom, hogy ma sincs kevesebb tehetség, mint korábban, de az tény, hogy jelenleg nincs olyan kaliberű edző, mint amilyen Szécsi Tamás volt, vagy legalábbis én nem ismerek hozzá hasonlót. Az ő kivonulása a sportból, majd a halála, érzékenyen érintette a teljes úszótársadalmat, mert ő volt talán az egyetlen olyan edző, aki maga tanította meg úszni azokat a gyerekeket, akikkel később olimpiai érmet is nyert.

Mi a véleménye Cseh Laciról és Gyurta Dánielről? Lacinak van esélye Phelpsel szemben?

Nagyon nehéz kérdés, hogy Laci fel tudja-e venni a versenyt az amerikaival, mert szurkolok neki, és ha fogadnom kéne, akkor Lacira tennék, de ennek ellenére reálisan nézve szerintem jelenleg nincs esélye Phelpsel szemben. Gyurta Dani egy nagyon dinamikusan fejlődő, céltudatos versenyző, viszont egyelőre nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket.

Mennyire megosztott a magyar úszótársadalom, hiszen a közelmúltban Schmitt Pál MOB elnök megerősítésekor úgy tűnt, hogy az egykori úszók más véleményen vannak, mint a szövetség elnöke, Gyárfás Tamás?

Az úszótársadalom nem megosztott ebből a szempontból, ugyanis az úszók egy emberként kiálltak Schmitt Pál mellett, egyedül a szövetség vezetője, Gyárfás Tamás nem, ő viszont nem úszó, hanem sportdiplomata.   Ami miatt nem egységes az úszósport az az élsport és a tömegsport aránytalanságából fakad, hiszen az élsport sokkal több munkával jár.
 
Önnek nincsenek sportvezetői ambíciói, hiszen korábban szövetségi kapitányként is dolgozott?

Igen 1984-től 1988-ig voltam szövetségi kapitány, és a szöuli olimpián nagyon szép sikereket is elértünk, majd 1991-ig megbízott elnök is voltam, de akkor rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én világom. Ezért nincs is ilyen ambícióm.

Hogyan látja a magyar úszósport jövőjét?

Fontos szempont az állam szerepvállalása, mert anélkül nehéz jó eredményeket elérni, de úgy tűnik, hogy az államnak fontos ez a sport, és mivel vannak tehetségeink ezért kedvezően látom a jövőt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását