2024. április 29. - Péter

Gazdálkodó hal

A Tajvan és Japán között elterülő Rjukju szigetcsoportnál lévő korallzátonyokban "gazdálkodik" a Stegastes nigricans nevű 15 cm-es kis barna hal, amelynek egyetlen táplálkozási forrása a polysiphoniaként ismert vörös alga. Ez utóbbi viszont csak úgy tud f
2007. november 19. hétfő 10:05 - Hírextra

Hata Hiroki japán tengerbiológus erről bizonyságot úgy szerzett, hogy elzárta azokat a területeket, ahol hal és alga ebben a különös szimbiózisban él.

A barna hal nélkül az algákat egy hét leforgása alatt elnyomnák más növények. Ha behatolhatna telepeikre más növényevő hal, akkor néhány nap alatt teljesen letarolná azokat. A barna hal úgy gondoskodik a maga számára megfelelő és elégséges táplálékról, hogy "kigyomlálja" a másfajta algákat és elkergeti az idegen növényevő halakat, tengeri csillagokat, sünöket.

A japán kutató egy amerikai kollégájával hasonló jelenséget tanulmányoz a panamai korallzátonyoknál - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Hogyan születik a különös kapcsolat hal és alga között? Az eddigi legvalószínűbb feltételezés, hogy az "ültetvény" akkor képződik, amikor az alga spórái megtelepednek valahol és a barna halak ezeket gondozzák. Nem elképzelhető, hogy a halak maguk hozzák létre algák odatelepítésével. Ám, ki tudja? Hangyák, termeszek és egy Littoraria irrorata nevű tengeri csiga gombákat termesztenek. Az általuk használt növényi anyagokat hasznosítják a gombák táplálására, míg a gomba az emészthetetlen növényeket változtatja táplálékká e rovarok számára. Sőt, a rovarok "segédbaktériumokkal" még a gombák parazitái ellen is küzdenek.

A Myrmelchista nevű hangya is különös jószág. Ő hozza létre az úgynevezett "ördög kertjeit", a nagy facsoportokat az amazóniai erdőkben, amelyeknek szinte egyetlen fája a Duroia irsuta. Ezeket a fákat a helyiek szerint egy gonosz szellem neveli. A hangya viszont ebben fészkel és körülötte megmérgez minden más növényt, így biztosítja kolóniája számára a bőséges lakóhelyet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását