2024. április 27. - Zita

A lassú evés mozgalma és a sajt

Az olaszországi Piemont tartomány élelmiszeripari vásárán a közelmúltban járt magyar kereskedőcsapat különleges olasz házi sajtokra bukkant.
2007. november 19. hétfő 08:38 - Hírextra

A Guffanti család 1876 óta foglalkozik sajtérleléssel. Először csak gorgonzolákat készítettek, amelyekből jócskán szállítottak már a századfordulón Kaliforniába és Argentínába.

Az egyik magyar csemegeáruház "sajtkülönítménye" olyan gyöngyszemekre bukkant kínálatukban, mint a 30 kilósra "megnövő", három évig érlelt sajt, amely karamell zamatú, és kicsit csípős.
Egy másikat, amely juhtejből készül, sáfránnyal színezik és fekete borssal ízesítik.

A híres gorgonzola állítólag egy szerelmes sajtkészítő nevéhez fűződik. A mester egyik este kedveséhez készült, de az üstben felejtette az aludttejet, amely az éjszaka folyamán erjedésnek indult. A fiú reggel megkeverte a masszát, amelyben a savak hatására nyílások, légbuborékok keletkeztek. A lyukak belülről hamar elkezdtek penészedni.

Ma úgy készül az itteni gorgonzola, hogy a sajtmasszába fémrudakat szurkálnak, és az így keletkezett nyílásokon keresztül jutnak el a gombaspórák és a baktériumok a sajt belsejébe.

A parmezán kaviárjának nevezik azt a sajtot, amelyet egy másik olasz család készít, immár öt generáció óta. Cravero-ék szerint a parmezánok íze 24 és 36 hónapos koruk között a legjobb.

A piemonti Cheese (sajt) nevű szakmai vásárt - amelyen a magyar kereskedők is részt vettek - a Slow Food (lassú evés) mozgalom rendezte meg, immár tizedik alkalommal.

A világszerte egyre népszerűbb Slow Food hívek esküdt ellenségei a gyorséttermeknek, meggyőződésük, hogy csak minőségi, mesterséges adalékoktól lehetőleg mentes élelmiszereket szabad fogyasztani, komótosan, ráérősen, gondosan kiválasztva az ételekhez a megfelelő italokat. Slowly - lassan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását