2024. május 19. - Ivó, Milán

Világörökség ifjú kezekben

Világörökség ifjú kezekben címmel oktatócsomag készült tanároknak; a világörökség megóvására nevelő program és az ahhoz kapcsolódó kiadvány bemutatására négy rendezvényből álló továbbképzés-sorozat kezdődik pénteken Budapesten.
2007. november 14. szerda 16:05 - Hírextra
Az UNESCO Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság (VÖMNB) erről szóló összegzését Róna Katalin, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) sajtófőnöke juttatta el szerdán az MTI-hez.
A bizottság rámutatott arra: "a Világörökség ifjú kezekben című kiadvány értékes oktatási segédeszköz, amely fogékonnyá teszi a fiatalokat a helyi, a nemzeti és nemzetközi értékek, valamint világörökségük megőrzésének fontossága iránt - az oktatócsomag segít az ehhez szükséges készségek elsajátításában, és arra neveli őket, hogy életük során e nemes cél elkötelezettjei maradjanak".

Mint a szervezet felidézte, a világörökség egyezmény (1972) elfogadásával a nemzetközi államközösség elkötelezte magát amellett, hogy megakadályozza értékes és pótolhatatlan kulturális és természeti örökségünk eltűnését. Az egyezményhez mostanra 184 úgynevezett részes állam csatlakozott. Ez év júliusáig 141 állam 851 helyszíne került fel a világörökségi listára.
A bizottság kiemelte: mivel a meglévő világörökség jövője jelentősen függ a ma fiataljainak későbbi döntéseitől és tetteitől, az UNESCO Világörökség Központ 1994-ben "Világörökség ifjú kezekben" címmel elindította a fiatalok világörökség-oktatási programját.

A számos tantárgyhoz kapcsolódó program a világörökség megóvására irányuló innovatív oktatási módszerek fejlesztését tűzte ki céljául. Lehetőséget nyújt a diákoknak arra, hogy több ismeretet szerezzenek a világörökségi listán szereplő helyszínekről, s új szemléletmódot alakítsanak ki.
A tantermeken belül és kívül folyó világörökség-oktatás új koncepciójának bevezetése érdekében 1999-ben az UNESCO oktatócsomagot dolgozott ki, amelynek első kiadása arab, kínai, angol, finn, francia, indonéz, japán, laoszi, orosz, spanyol, üzbég és vietnámi nyelven jelent meg, és amelyet több mint 130 országban már ki is próbáltak.

A Magyar UNESCO Bizottság a VÖMNB Titkárságával együttműködésben 2006-ban kiadta a program magyar nyelvű, a hazai helyzethez adaptált változatát. A pénteken induló továbbképzés-sorozat célja a téma iránt érdeklődő pedagógusok felkészítése a tanári kézikönyv használatára.

Ennek első állomása lesz pénteken a VIII. kerületi Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskolában tartandó rendezvény. A következő továbbképzések helyszíne a fővárosi Pogány Frigyes Építőipari Szakközépiskola (2008. január 23.), a
kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (február 27.), illetve a pécsi Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (március 18.) lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását