2024. április 27. - Zita

Földes Andor Zongoraverseny

Megkezdődött a Földes Andor Zongoraverseny kedden Budapesten. A tizennegyedik alkalommal meghirdetett verseny második fordulóját csütörtökön tartják, a győztesek november 23-án gálaesten mutatkoznak be a Zeneakadémián - közölte a Liszt Ferenc Zeneművészet
2007. november 14. szerda 07:42 - Hírextra
A verseny első fordulójában egy virtuóz Scarlatti-szonátát, egy Mozart- vagy Beethoven-szonáta első tételét, egy romantikus darabot és egy Földes Andor-művet, továbbá egy választható kompozíciót kellett bemutatni. A második fordulóban Földes Andor átdolgozásában Kodály Háry Jánosának egy részletét, egy Bartók-művet és egy szabadon választott alkotást kell játszaniuk a résztvevőknek.

A zsűri munkájában Ujfalussy József akadémikus, Hambalkó Edit, az egyetem nyugalmazott tanára és Roska Tamásné Esztó Zsuzsa, egyetemi docens vesz részt. A gálaesten jelen lesz Földes Lili, Földes Andor zongoraművész özvegye.

A muzsikusról azt írta egyik méltatója: "Földes Andor számára a zongorázás az élet legszebb örömei közé tartozott és alkalmat adott párbeszédre Mozarttal, Beethovennel, Schuberttel, Bartókkal, Kodállyal és Dohnányival."

Földes Andor (1913-1992) azon ritka csodagyerekek közé tartozott, akik felnőttként is beváltották a csoda ígéretét. Nyolcévesen Mozart-zongoraversenyt játszott Kerner Istvánnal és a filharmonikusokkal, 16 évesen szólóestet adott a Zeneakadémián, 18 évesen művészdiplomát kapott Dohnányi Ernő mesterosztályában, 19 évesen pedig díjat nyert a nemzetközi Liszt-versenyen.

Földes Andor Bartók és Kodály műveinek úttörő előadója volt. Mégis, talán Beethoven állt hozzá a legközelebb. A bonni Beethoven-Halle újjáépítése elsősorban neki köszönhető, és más jótékony célokra is szívesen adott hangversenyeket.

Világkarrierje során eljutott Argentínától Új-Zélandig, Dél-Afrikától Japánig a világ szinte minden részébe. Nyitottsága sok híres ember barátságát hozta meg a számára. Levelezett Beckett-tel, Dürrenmatt-tal, barátja volt Nehru, Kokoschka, együtt muzsikált Einsteinnel.

Az Óbudáról indult művész 1992-ben hunyt el. Feleségének köszönhető, hogy a Svájcból érkezett hagyatéki anyaggal, amely a Zichy-kastélyban látható, Földes Andor életútja, szellemisége megidézhető.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását