2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kossuth téri puzzle

Hatalmas, Magyarországot ábrázoló térképet rakott ki a Parlament előtti téren a Magyar Természetvédők Szövetsége a KlíMAvédelmet! című kampány záróakcióján pénteken. A képet azokból az úgynevezett klíma-üzenetekből rakták ki, amelyet még tavasszal kezdtek
2007. november 10. szombat 07:49 - Hírextra
A szervezet - korábbi akcióival együtt - a radikális éghajlatváltozási stratégia szükségességére akarja felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét.A Magyar Természetvédők Szövetsége (MVTSZ) és 13 regionális környezetvédő szervezet KlíMAvédelmet! című kampányának részeként április végén kezdték el gyűjteni a 40-szer 40 centiméteres falapokra festett úgynevezett klíma-üzeneteket. 27 városban összesen 1500 ilyen festett tábla született. Ezekből az üzenetekből rakták ki a természetvédők pénteken a 25-ször 15 méteres Magyarországot ábrázoló mozaikot - mondta a Független Hírügynökségnek Botár Alexa, éghajlati programfelelős.

Az eseményen a MTVSZ az öt parlamenti párt képviselőinek jelenlétében átadta Szili Katalin házelnöknek és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia kapcsán beterjesztett javaslatait, amelyet 63 civil zöld szervezet is támogat. Elengedhetetlennek tartják például, hogy a stratégia tűzze ki, hogy évi 1 százalékkal csökkenjen az energiafelhasználás az országban. A természetvédők azonban elutasítják a bioüzemanyagok és az atomenergia felhasználását, ugyanakkor szorgalmazzák a zöldterületek arányának növelését.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a regionális szervezetekkel idén már több figyelemfelhívó akciót szerveztek a KlíMAvédelmet! című kampány alatt. Emlékezetes például, amikor két, méteres nagyságú EU csillagra gyűjtöttek aláírást a megújuló energiaforrásokon alapuló energiapolitikáért, vagy amikor jégtömböket hőszigetelő anyagba csomagolva állítottak ki nyáron két és fél hónapra, hogy bemutassák, hogy megfelelő szigeteléssel csökkenthető az energiafelhasználás. Két hónap alatt egyébként csak a negyede olvadt el a kockának. Ezen kívül aláírást is gyűjtöttek a radikális éghajlatváltozási stratégia támogatására: több mint tízezren szignózták az íveket. Az aláírásokat akkor adják át az Országgyűlésnek, amikor az éghajlatvédelmi stratégiát tárgyalják majd.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását