2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újra zár alatt a Kossuth tér

A rendőrség lezárta a Kossuth tér egy részét; indoklásuk szerint erre azért került sor, mert az elmúlt időszakban rendkívüli módon megnövekedett a védett személyek és létesítmények veszélyeztetettsége - közölte az ORFK sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.
2007. szeptember 17. hétfő 18:21 - Hírextra

A rendőrségről szóló törvény alapján Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka rendelte el a Kossuth tér egy részének lezárását - olvasható az ORFK sajtóirodájának közleményében.

A rendőrség hétfőn nulla órától zárta le a Kossuth Lajos téren az Országházhoz tartozó területet az északi kovácsoltvas kerítéstől a XI-es kapuig, a déli kovácsoltvas kerítéstől a VII-es kapuig a lánckordon vonalában, a IX-es kapu előtti terület a Magyar Köztársaság lobogójának talapzata és az ,56-os emlékhely vonalában a virágládák előtt a villamospálya felőli oldalon, továbbá a Duna parti oldalon az ideiglenesen felállított kerítés vonala által határolt térségben.

A közleményben olvasható indoklás szerint a 2006. szeptember 18-án történt rendkívüli események bekövetkezése óta a védett személyek és létesítmények – elsősorban az Országgyűlés épülete – veszélyeztetettsége rendkívüli módon megnövekedett. Szinte mindennapossá váltak az erőszakos vagy az erőszak lehetőségét magukban hordozó demonstrációk, amelyek elsősorban az Országház előtti térre összpontosultak. A közelmúltban már az épületből távozó országgyűlési képviselőket is fizikai atrocitások érték - olvasható a dokumentumban.

Mint írják, minden korábbi mértéket meghaladóvá növekedett a védett személyek életének kioltására vonatkozó, valamint az Országház felrobbantását kilátásba helyező fenyegetések száma.

A Kossuth Lajos térre bejelentett demonstrációkra vonatkozó egyeztetések során állandósultak és parttalanná váltak a biztonsági zóna, illetve a demonstrálók által igénybe vehető terület határaira vonatkozó viták - áll a közleményben.

"A fentiek alapján elengedhetetlen, hogy mindenki számára egyértelművé tegyük, hogy hol húzódnak a biztonsági zóna, illetőleg a lezárt terület határai, amely garantálja a védett létesítménybe belépésre jogosult ellenőrzött személyek, és az Országház épületének biztonságát, valamint az Országgyűlés zavartalan működését, illetve melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll" - írják.

A rendőrségi törvény alapján a rendőrség a védett személyek biztonsága érdekében lezárhat területeket, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, illetőleg a lezárt területeken tartózkodókat is távozásra kötelezheti. 

A lezárás a "szükséges ideig", de legkésőbb 2007. december 31-én éjfélig tarthat - közölte az ORFK sajtóirodája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását