2024. május 20. - Bernát, Felícia

Visszaadott régiségek

Az olasz hatóságok újabb győzelmet arattak a kicsempészett régiségek visszaszerzéséért vívott küzdelemben. Egy New York-i kereskedő visszaadott nyolc, az etruszk és a római civilizációból fennmaradt, Olaszországból ellopott műkincset.
2007. november 8. csütörtök 16:16 - Hírextra

A listán szerepel egy antik római szobor, több bronzból készült figura, valamint festett váza, amelyeknek értéke meghaladja a félmillió dollárt.

A műkincseket Jerome Eisenberg New York-i kereskedő különböző aukciókon vásárolta, de nem tudta, hogy a hetvenes években olasz múzeumokból ellopott vagy illegálisan kiásott tárgyakról van szó - közölte Giovanni Nistri, az olasz csendőrség műkincskommandójának parancsnoka.
Miután az olasz hatóságok bebizonyították, hogy lopott tárgyakról van szó, Eisenberg belátta, hogy ezeket vissza kell adnia, és ez az elmúlt hónapokban meg is történt.

A kereskedő, akinek galériái vannak New Yorkban és Londonban, elmondta, hogy a műkincsek többségét a nyolcvanas években árveréseken vásárolta a brit fővárosban.

Fokozva a művészeti alvilágra gyakorolt nyomását, az olasz igazságszolgáltatás Rómában pert indított a Getty múzeum egykori kurátora, Marion True és Robert Hecht régiségkereskedő ellen. Azzal vádolják a két amerikait, hogy olyan műkincseket szereztek meg, amelyekről tudták, hogy Olaszországból csempészték ki őket.

Nistri elmondta, hogy Eisenberg ellenszolgáltatás nélkül adta vissza a műkincseket. Olaszország és amerikai múzeumok között a közelmúltban olyan megállapodás született, amelynek értelmében az utóbbiak visszaszolgáltattak Rómának hozzájuk került eltulajdonított régiségeket, ezt a gesztust pedig az olasz múzeumok azzal viszonozták, hogy hosszú időre kölcsönadtak nekik műkincseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását