2024. április 29. - Péter

Nincs kiváltsága a képviselőnek a sorban

Csendes "palotaforradalommal" megbuktatták a londoni alsóház alkalmazottai azt a rendelkezést, amely arra utasította őket, hogy az éttermekben, lifteknél, telefonfülkéknél, fénymásolóknál és egyéb közösségi intézményeknél engedjék a sor elejére a parlamen
2007. november 3. szombat 14:49 - Hírextra
A komoly visszatetszést keltő ügy három hete kezdődött, amikor a Serjeant-at-Arms, vagyis az alsóház működési rendjét felügyelő, napi adminisztratív teendőket és ősi ceremoniális feladatokat egyaránt ellátó tisztviselő belső körüzenetben értesítette a képviselőket kiszolgáló hivatalnokhadat arról, hogy sorban állás esetén ezentúl előre kell engedniük a törvényhozókat.

A szombati The Times beszámolója szerint azonban a rendelkezés, amely állítólag egy konzervatív ellenzéki honatya ötlete volt, nem várt ellenállásba ütközött a személyzet körében. A minap mintegy 150 alsóházi alkalmazott zsúfolódott be az egyik bizottsági terembe - azért csak ennyi, mert többen nem fértek be -, és közölték Frank Doran munkáspárti képviselővel, a parlamenti adminisztrációs ügyek bizottságának elnökével, hogy "inzultusnak" tekintik az utasítást.

A közlekedési dolgozók és egyéb alkalmazottak érdekképviseletét ellátó legnagyobb brit szakszervezet (TGWU) parlamenti szekciójának elnöke, Dan Whittle - az egyik munkáspárti képviselő kutatási stábjának tagja - kijelentette: az egész ügy "a középkorra emlékeztet". "Mindannyian kivonulunk a terepre, és azon dolgozunk, hogy képviselőinket újjáválasszák, azután az első email, amit a postafiókunkban találunk, arról értesít bennünket, hogy útjában vagyunk a képviselőknek, amikor azok éppen egy szendvicsre vágynak ... ez nem igazán annak a jele, hogy értékelik a munkánkat" - fogalmazott a szakszervezeti tisztviselő.

A The Times szerint az ellenállás "vértelen lázadássá" fajult: ha egy képviselő elkövetné azt az ostobaságot, hogy él az új keletű kiváltsággal, és be akar állni a sor elejére, ma már nyílt engedetlenséget kockáztatna a sorban álló személyzet részéről.

A "palotaforradalom" sikeresnek tűnik: jóllehet a rendelkezés elvileg még érvényben van, sok képviselő a tiltakozók oldalára állt. Egy tory törvényhozó hivatalos leiratban kezdeményezte az utasítás visszavonását, és a vezető brit lap beszámolója szerint többen látták, amint egy munkáspárti képviselő elkezdte leszedegetni az alsóházi tagok sorban állási elsőbbségére figyelmeztető feliratokat.

A képviselők többszörös túlerővel találták magukat szemben: a 646 törvényhozó munkáját közvetlenül 1230 fős stáb segíti, ezen felül további 1755 alkalmazott dolgozik a parlament mint intézmény működőképességének fenntartásán.

A brit képviselők kényelmét négy önkiszolgáló és négy pincéres étterem, több bár, teázó és vendéglátó helyiség, ezenkívül egy külön postahivatal, utazási iroda, virágküldő szolgálat, fodrászat, sport- és lövészklub, tornaterem, valamint ajándék- és könyvesbolt szolgálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását