2024. április 26. - Ervin

Idén is lesz falu libája

A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén is tucatnyi programmal rendezik meg a Márton-napi vigasságokat november 11-én délelőtt 10 órától sötétedésig a Nyíregyháza-sóstói Múzeumfaluban - jelentette be az intézmény igazgatója.
2007. november 1. csütörtök 15:27 - Hírextra

Páll István elmondta, hogy a libához és az új borhoz kapcsolódó kóstolókat és vetélkedőket szerveznek. Ebben szerepet kap a hagyományos kirakodóvásár éppúgy, mint a kádárok hordókészítő tudásának bemutatása vagy a borkóstolás.

"Úgy iparkodunk, hogy valamennyi érkező vendéget a kapuban libatepertővel, libazsíros kenyérrel, borral kínáljunk, de még egy libahajtáshoz használatos eszközt, a Szent Márton vesszejét is megkapják" - sorolta az igazgató.

A múzeumfalu valamennyi működő kemencéjébe begyújtanak, hogy sülttök- és sültkrumplikóstolóval várják a vendégeket. A látogatók többek között az anarcsi lakóházban a lúdgégekészítést ismerhetik meg, Márton-napi bélest és tepsiben sült libacombot kóstolhatnak. A barabási kocsmában a forralt bor mellé ludaskása és zúzapörkölt, valamint ludas sütemény dukál, miközben a tiszadobi portán a gyerekek és felnőttek tollfosztáson vehetnek részt, a kállósemjéni portán az intézmény "mindentudó" alkalmazottai a téli munkák során a hímzést, varrást, fonást és a stoppolást mutatják be.

A magtárban kialakított bábszínház műsorában Ludas Matyi történetét izgulhatják végig a gyerekek a Kalamajka Bábcsoport előadásában.

A délelőtt folyamán az előre nevezett csapatok vetélkedőjén hordólovaglás, "lopózás" és más, tréfás versenyek lesznek. Déli egy órától pedig - hozott libával - szépség- és énekversenyen döntik el, ki lesz a "falu libája". A vidám hangulatról a debreceni Törköly-zenekar gondoskodik a magyar népzene bordalaival. A program betetőzése a kora délutáni libahajtóverseny.

"Bízunk benne, hogy a libát is tartó környékről, a nyíregyházi tanyavilágból egymás örömére jönnek el a versenyzők, akiknek a produkcióját a szép számú közönség is díjazza" - invitál a Márton-napi vigasságokra Páll István, a múzeumfalu igazgatója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását