2024. május 16. - Mózes, Botond

Ifjak a barikádokon

A péntek reggeli híradások szerint az Erzsébet híd lezárására és a Belváros egy részének elbarikádozására szerveződő tüntetők túlnyomórészt a középiskolás korosztály tagjaiból kerültek ki. Hogy kik ők és mi vitte őket az utcára, arról Závecz Tibor szociol
2007. október 28. vasárnap 07:37 - Bencsik Gyula
Igazgató úr, szociológiai szempontból mennyire határolhatók be azok a – szemmel láthatóan – javarészt tízes éveik végén járó fiatalemberek, akik az elmúlt napokban, de akár már a tavaly őszi zavargások során is radikálisan exponálták magukat az utcai megmozdulásokon?

Módszertanilag meglehetős nehézségekbe ütközik felmérést készíteni az utcai randalírozók körében. Kutatásaink túlnyomó többsége, főleg a közéleti tematikájúak elsősorban a felnőtt népességet reprezentáló mintán készülnek. Azok a 18 és 25 év közötti fiatalok, akikben társadalmi elégedetlenség fogalmazódik meg, és esetleg ennek radikálisan hangot adnak, markánsabb véleményt fogalmaznak meg, leginkább érzelmileg motiváltak, főleg azért, mert végtelenül gyenge a munkaerő-piaci pozíciójuk. Vagy munkanélküliek, vagy a nagyon alsó társadalmi státuszúak között találhatók, ami nem csak az ő önbesorolásuk által van így, hanem ezt még az is megerősíti, hogy amikor arról érdeklődünk tőlük, hogy milyen kereseti lehetőségekkel vannak most jelen a munkaerőpiacon, milyen vagyontárgyakkal rendelkeznek, mik a kilátásaik, akkor a válaszaik mind-mind erős pesszimizmust és lecsúszottságérzést sugallnak.



Gondolom, a jövőképüket is ez hatja át.

A jövőképükre a perspektívák hiánya jellemző, inkább a csodavárás, mint a reménykedés figyelhető meg náluk.

Vagyis nem egy határozott ideológia mentén vonulnak az utcára, pusztán személyes, egzisztenciális okokból.

Részletek az Ifjúság 2004 című Gyorsjelentésből
Társadalmi közérzet

A vizsgálat a fiatalok körében uralkodó társadalmi közérzet alakulását – az
Ifjúság2000 kutatással egyezően – alapvetően az életminőségre kiható gazdasági helyzet, az emberek életének szubjektív értékelése és a személyes élethelyzet többfaktoros dimenziójában közelítette meg.
Jeleznünk kell, hogy szinte az összes dimenzióban érzékelhető javulást rögzített az adatfelvétel 2000-hez képest. A rendszerváltozásra visszatekintő értékelést ennek ellenére alapvetően a negatív válaszok dominálják. Hasonlóan 2000-hez, 2004-ben is a 15–29 évesek legkedvezőtlenebbül az emberek életszínvonalának alakulását minősítik. Az értékelhető választ adó megkérdezettek több mint fele szerint romlott, egynegyedük szerint változatlan maradt, és mindössze egyötödük szerint javult az emberek életszínvonala a rendszerváltás óta eltelt időszakban. A
négy évvel ezelőtti felvételhez képest 12 százalékpontos a változás, méghozzá a „nem változott” és leginkább a „javult” válaszkategóriák javára.
Kevésbé negatív, de még mindig dominánsan kedvezőtlen megítélés övezi az általánosságban vett gazdasági helyzet alakulását. Az értékelhető válaszok pontosan fele szerint a rendszerváltás óta eltelt időszakban romlott az ország gazdasági helyzete, egyötödük szerint nem változott, és mintegy további ötödük szerint javulás volt érzékelhető.
Ezek az adatok lényegében megegyeznek az Ifjúság2000 eredményeivel.
Ezzel szemben az általánosságban értelmezett „személyes helyzet” esetében inkább stagnálás, mint romlás rögzíthető. A válaszadók 40 százaléka számolt be változatlanságról, valamivel több mint harmaduk szerint romlott a személyes (vagy a családi) helyzet, míg egynegyedük jelzett határozott javulást. Ebben az esetben 11 százalékpontos változásról beszélhetünk, elsősorban a javulás irányába a 2000. évi adatfelvétel eredményeihez képest.

Forrás: www.ifjusagsegito.hu
A személyes élethelyzetből fakadó, érzelmileg erősen átitatott, kognitív tartalmak nélküli indulatból válnak radikálissá. Nincs pártkötődésük, nem mondható, hogy a kormánnyal szembeni elégedetlenségük egyben az ellenzékhez való csapódást is jelenti. Akcióikban az egész politikai osztálytól való elfordulásuk ölt testet.

Jobboldali politikusok és elemzők közül többen utalnak arra, hogy csupán tavaly szeptember óta beszélhetünk igazán radikális, autóborogató, Molotov-koktélos utcai megmozdulásokról, ami mégiscsak mutat egyfajta politikai hovatartozást, jelesül a regnáló balliberális kormány elutasítását.

Az említett perspektívátlanság és elesettség nem a tavalyi esztendő terméke, hanem a korábbi években is így volt. Ennek a manifesztációja valóban az elmúlt ősz óta figyelhető meg, de szerintem ez nem az ő véleményalkotásuknak vagy érzelmi alapú világlátásuknak a következménye, hanem a mintáknak. Ha egyszer egy ilyen réteg azt hallja, hogy ily módon demonstrálni külföldön is szokták, ha megtapasztalja, hogy Magyarországon is van ennek realitása, akkor ez egyfajta mintát ad. Hozzá kell tenni, hogy a társadalmi kiszolgáltatottság érzése százezreket érint ebben az országban, míg az utcákon csupán százas nagyságrendben rohangálnak a szélsőséges tüntetők. Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő mondta a minap az InfoRádióban, hogy ma már relatíve kevés ember is képes hihetetlen médiaeseményt produkálni, ami helytálló; rendkívül könnyű ezt elérni.

Milyen az iskolázottsága ezeknek az utcai radikálisoknak?

Jó esetben nyolc osztály. Sok esetben éppen ezért nehéz elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

Lehet mondani rájuk, hogy anarchisták? Legalábbis a megnyilvánulásaik.

Nem. Az én felfogásomban az anarchista legalább azt az ideológiát képviseli, hogy bizonyos dolgokat – például a rendet – elutasítja. Itt szó sincs ilyesmiről, ez egy inkoherens nézetrendszer, ami az érzelmi fölfűtöttség révén képes artikulálni egy erőteljes elégedetlenséget. Pont a kvalifikálatlanságuk akadályozza, hogy anarchista mentalitás jellemezze őket.

Felteszem, szociológiai szempontból nem tehető egyenlőségjel az utcai rendbontók és az úgynevezett futballhuligánok közé.

A sorsukkal elégedetlenkedőknek más a bajuk, mint a magyar labdarúgás vagy éppen kedvenc csapatuk gyengélkedése. Részben persze ugyanazok a szereplők bukkannak fel itt is, ott is, mindkét esetben érzelmi kitöréseknek lehetünk szem- és fültanúi, de nem hiszem, hogy ok-okozati összefüggés lenne a két csoport között.



Lehet valahogy kanalizálni ezeket az erőszakos megnyilvánulásokat? A szigorúbb büntetés például elrettentő hatású lehet? A társadalmi helyzetük mindenesetre nem változna a büntetéssel...

Az nem változna, viszont a határozott fellépés riasztóan hat, nyilván szociológusként azt kell mondjam, hogy azokat a problémákat kell megszüntetni, amely ezeket a rétegeket a mostani helyzetükbe lökte. A munkahelyek teremtése, az oktatás-képzés esélyegyenlőségének a biztosítása és ezekhez hasonló intézkedések hozhatnának javulást ezen a téren. Mindez persze nem egyik napról a másikra fog történni, ha egyáltalán elindulnak ilyen változások...

… nálunk fejlettebb demokráciákban is gyakoriak az agresszív utcai demonstrációk...

… ez így van, de ott is az említett módon lehetne és kellene kezelni ezeket a problémákat. Amíg viszont nincsenek ilyen előremutató intézkedések, addig a hatóságok határozott fellépése időlegesen meggátolja, hogy az ilyen jelenségek mindennaposakká váljanak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását