2024. április 19. - Emma

A pikkelysömör gyógyítható

A korszerű biológiai kezelésekkel, az innovatív gyógyszerek révén a pikkelysömör (psoriasis) betegek többsége ma már tünetmentessé tehető - mutattak rá a szakemberek a Psoriasis Világnapja alkalmából, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológia
2007. október 28. vasárnap 18:57 - Hírextra
Napjainkban is sok azonban a későn, elhanyagolt állapotban orvoshoz forduló beteg, a világnapnak - akárcsak egész évben a betegszervezeteknek -, egyik célja a tájékoztatás, a tünetmentesítés lehetőségének széles körben való elterjesztése.

A bőrgyógyászati betegségek sorában a pikkelysömört - mind súlyossága, mind gyakorisága és krónikus volta miatt - a jelentős kórok közé sorolják a szakemberek. Európa országaiban a népesség másfél-két százalékát érinti, s nagy terhet ró egyénre, családra, társadalomra. Krónikus, visszatérésre hajlamos, hámló kiemelkedésekkel és különböző méretű plakkokkal járó betegség, mely az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegségekhez hasonló mértékben rontja.

A laikus közvélemény nehezen fogadja el, hogy nem fertőző kórról van szó. A hámlást a bőr sejtjeinek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza, aminek oka máig nem ismert - mondta Berecz Margit, a Magyar Psoriasis Alapítvány vezetője. Megjelenésében a veleszületett hajlam mellett ún. provokáló faktorok is szerepet játszhatnak. A kiváltó tényezők sokfélék, ugyanazon betegnél is változhatnak az élet során. Mivel látható, ezért a kapcsolatokat, olykor a társadalmi érvényesülést is negatívan befolyásolja. A visszaesések váratlanok, nehezen kiszámíthatóak.

Magyarországon 140-200 ezerre tehető azok száma, akiken a betegség tünetei jelen vannak, illetve akiken olykor tűnnek elő. A kezelés célja a tünetmentes állapot elérése - hangoztatta Kárpáti Sarolta, a Bőrklinika igazgatója. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően választott szerrel zajlik: enyhébb esetben helyi, kenőcsös, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel.

Gyakran lehet elsőként választandó módszer a fényterápia. A betegek tizedénél súlyos deformálódást és így akár mozgáskorlátozottságot okozó ízületi érintettség is felléphet. Számukra hozhat enyhülést a balneoterápia - vélte Sebők Béla, a harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház szakorvosa.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását