2024. április 29. - Péter

Vízes fejlesztés, nagy megtakarítás

Évi többmilliós megtakarítást jelenthetnek azok az eredmények, melyeket a Fővárosi Vízművek szakemberei az elmúlt években a kutatás-fejlesztés terén elértek. A technológiai eljárások iránt nemzetközi szinten is nagy az érdeklődés.
2007. október 27. szombat 14:44 - Hírextra
Évek óta évi több tízmillió forintot fordít a Fővárosi Vízművek Zrt. K+F tevékenységre, mindamellett, hogy 2002 óta a fővárosban a vízdíjemelés mértéke nem haladja meg az inflációt. A társaság közműszolgáltatóként alapvetően műszaki tevékenységet folytat a fővárosi és az agglomerációs települések vízellátásának biztosításakor. A folyamatos kutatás, fejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy az állandó fejlődésben lévő műszaki tevékenységek korszerűsítése megvalósítható legyen.
A társaság szakemberei több témakörben is kiemelkedő eredményeket értek el az elmúlt években. Elkészült egy rendszerterv, amely lehetővé teszi a termelőtelepek huszonnégy órás, on-line módon történő automatikus üzemeltetését. A Csepeli vízkezelő-műben elkezdődött egy olyan, több éven át tartó kísérlet-sorozat, amelynek célja, hogy megnövelje a víztisztítási technológia során használt aktívszén-szűrök hatékonyságát és élettartamát. A kezelőműben kilenc olyan szűrő található, melyekben az aktív szén megköti a vízben található szerves szennyezőanyagokat. A kutatás célja, hogy a szűrők szennyeződésekkel történő telítődésének optimalizálása mellett meghosszabbítsa a szűrök élettartamát. A vízművekben alkalmazott technológiai eljárások mellett egy-egy ilyen szénszűrő átlagosan 2,5-3 év után szorul cserére.

A kutatások eredményeinek köszönthetően a vízminőség biztonsága is nő, a gazdagságosabb szénfelhasználás mellett. Az élettartam megnövelése évi több milliós megtakarítást jelenthet az ivóvíz-szolgáltatóknak. Ezzel párhuzamosan további kísérletek folynak az aktív szén biológiai jellemzőinek tanulmányozására, ami szintén hozzásegít a szűrők optimális üzemeltetéséhez és a vízminőség biztonságos megtartásához.

Mindkét, Csepelen végzett kísérlet nemzetközi körökben is felkeltette a szakemberek érdeklődését. Éppúgy, mint a parti szűrésű rendszereket elemező vizsgálatok.

A Szentendrei-szigeten található parti szűrésű kútrendszer méreténél fogva egyedülálló, ezért vizsgálata különösen érdekes. Sehol a világon nincs még egy ekkora, közel 800 kutat magában foglaló parti szűrésű víznyerő terület. Az utóbbi években megfigyelhető a víz-szolgáltatóknak az a törekvése, hogy a víz elsődleges tisztítását természetes úton végezzék el. Ma már arra is van példa, hogy felszíni kitermelés esetén mesterségesen alakítanak ki a parti szűréshez hasonló folyamatokat, annak érdekében, hogy a vízből kivonandó szennyezőanyagok mennyiségét csökkentsék. Ezzel jelentősen mérséklődnek a vízkezelő-művek üzemeltetési költségei. A parti szűrésű rendszerek kutatása, a rendszer hatékonyságának vizsgálata során szerzett tapasztalatok komoly segítséget nyújthatnak a világ bármely pontján működő vízszolgáltatók számára az újfajta vízkezelési törekvéseknek a kidolgozásához is.

Fővárosi Vízművek Kommunikációs osztálya
Forrás: MTI/OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását