2024. május 2. - Zsigmond

Fesztivál Egerben

Nyolc előadást láthat a közönség a XIX. Stúdiószínházi Találkozó keretében péntektől öt napon át az egri Gárdonyi Géza Színházban. A Hevesi megyeszékhely teátruma immár második alkalommal ad helyet a magyar stúdiószínházi műhelyek bemutatkozásának.
2007. október 26. péntek 12:09 - Hírextra
A Kecskeméti Katona József Színház Tasnádi István: Finito című verses komédiájával lép fel, a Szabadkai Népszínház Újvidéki Művészeti Akadémiája pedig Janus Glowacki: Negyedik nővér című darabját adja elő.

A házigazdáktól Martin MacDonagh: A párnaember című színműve, illetve versenyen kívül Peter Shaffer: Equus című drámája látható. A Veszprémi Petőfi Színház Garaczi László: Plazma című játékával érkezik Egerbe.

A beválogatott alternatív műhelyek több saját ihletésű darabbal mutatkoznak be. A budapesti Part Produkciótól az Én egy szemüveges kisfiú vagyok, valamint az Őrült és az Orvos című produkciókat tekintheti meg a közönség. Pintér Béla és Társulata pedig a Tanítványok és az Ördög című darabra várja az érdeklődőket.

A fesztivált a szakmai zsűri értékelése és a díjkiosztó zárja október 30-án, kedden.

Mint azt Pilisy Cenge, a Gárdonyi Géza Színház sajtószóvivője pénteken az MTI-nek elmondta, a stúdiószínházi találkozót 1986-ban hiánypótló rendezvényként hívták életre. Egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag kényes előadásoknak is.

A program 1988-ban a színházi struktúrán kívüli alternatív produkciókkal bővült, a rendszerváltás óta pedig bemutatkozási lehetőséget jelent a határon túli magyar társulatoknak is - tette hozzá.

Kapuszta Katalint, a fesztivál megálmodóját idézve a sajtóreferens kiemelte: a találkozó ma az egyetlen tiszta profilú hazai stúdiószínházi fesztiválként áttekintést ad a honi alkotómunkáról, illetve bemutatkozási lehetőséget nyújt a tehetséges pályakezdők és a struktúrán kívüli alkotóközösségek számára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását