2024. május 17. - Paszkál

Báb- és marionettszínházak fesztiválja

"Többnyelvű" bábok találkoznak ezekben a napokban Kolozsváron: megkezdődött a VI. Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiválja.
2007. október 23. kedd 15:00 - Hírextra

A rendezvény több helyszínen zajlik, nevezetesen a Lucian Blaga Nemzeti Színházban, az Egyetemiek Házában, a Puck Bábszínházban, a Tisztek Házában és a Tranzit Házban. A bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint Piroskával, Hüvelyk Matyival és az Egy egér naplója című előadás hőseivel találkozhattak a bábszínházat kedvelő gyerekek és felnőttek a rendezvénysorozat nyitónapján.
A fesztivál valóban nemzetközi, a Kolozsvárra látogató kicsik és nagyok (hiszen felnőtteknek szóló előadások is szép számmal akadnak) holland, portugál és francia társulatok előadásait is megnézhetik, nem beszélve a Magyarországról érkező pécsi és budapesti csapatról. Romániát bukaresti, marosvásárhelyi, botosani-i, aradi, bákói, gyulafehérvári és a kolozsvári társulatok képviselik.

Varga Ibolya, a bábszínház rendezője az esemény idei újdonságát részben abban látja, hogy már a válogatásnál fontos szempontként értékelték a produkciók újító jellegét, az előadások nyitását a társművészetek – elsősorban a multimédia és a látványművészetek – irányában. Elmondta: színházuk magyar társulata is három különböző, rendkívül érdekes előadással lép a közönség elé.
Az előadások mellett workshopokat, szakmai műhelyeket is szerveznek a közös alkotás, a nyelvi határokon túli kommunikáció témájában, ezek között van a Tárgyanimáció és nonverbalitás című is, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott.

A kolozsvári bábszínház az Ördögverő jóbarátok, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és a Búbocska című magyar nyelvű előadásokkal kedveskedik a közönségnek, de itt mutatják be a Hófehérke és a hét törpe című darabot is, románul. A fesztivál péntek este díjkiosztó ünnepséggel zárul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását