2024. május 19. - Ivó, Milán

7 órakor lesz eredmény

Várhatóan vasárnap este 7 órára lesz meg a svájci parlamenti választások előzetes eredménye. A jogosultak majdnem fele leadta voksát, délben zárták be a szavazóhelyiségeket, a voksok összeszámolását megkezdték. Elemzők ismét a jobboldali Svájci Néppárt (S
2007. október 21. vasárnap 18:39 - Hírextra
A választási kampányt botrányok kísérték Svájcban. Az SVP-nek például egy olyan plakátot készítettek, amelyen három fehér birka kirúg az országból egy fekete birkát. A képet "A nagyobb biztonságért" felirat kísérte. A nagy felháborodást kiváltott hirdetést rasszistának ítélték, az ENSZ egyik szakértője is arra szólította fel a pártot, hogy távolítsa el a plakátot. Az SVP szerint a kép arra utalt, hogy a bűntetteket elkövető bevándorlókat kiutasítják az országból.

A svájci televízió október 10-i közvélemény-kutatása szerint a Christoph Blocher igazságügyi miniszter vezette SVP a szavazatok 27,3 százalékára számíthat. Ez 0,6 százalékkal lenne több, mint a 2003-as eredmény. A három másik nagy párt közül a Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) 21,7 százalékra, a Svájci Kereszténydemokrata Néppárt (CVP) és a Svájci Radikális-Demokrata Párt (FDP) éppen csak 15 százalék feletti eredményre számíthat - derült ki a felmérésből.

A kutatás szerint a Zöld Párt lehet az első kis párt, ami átlépi a 10 százalékos határt, és ezzel bejuthat az Államtanácsba. A négy nagy párt 48 éve uralja a svájci kormányt, a Szövetségi Tanácsot. A svájci parlament alsóházának, a Nemzeti Tanácsnak mind a 200 mandátumáról, az Államtanácsban pedig 46 helyből 41-ről döntöttek vasárnap Svájcban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását