2024. május 4. - Mónika, Flórián

Párizs még mindig a divat fővárosa

A GfK Csoport a Wall Street Journal Europe megbízásából 2007. március-május időszakban végzett felmérést Európa 19 országában és az Egyesült Államokban a 15 évesnél idősebb korosztály körében a divatról és stílusról.
2007. október 20. szombat 07:15 - Hírextra
A válaszadók több mint egyharmada (34 százalék) úgy tartja, hogy egyértelműen a párizsiak öltözködnek a legstílusosabban - különösen a franciák maguk vélekednek így (51 százalék), de a kelet-közép-európai országok - így Lengyelország (50 százalék), Csehország (49 százalék) és Magyarország (49 százalék) lakosaiban is ez a kép.

A várakozásoknak megfelelően az olaszok többsége (36 százalék) az olasz divatfővárost, Milánót választotta a kérdésre, mely városban öltözködnek a legstílusosabban, körükben csupán 24 százalék voksolt Párizsra, egyenként 8-8 százalék Rómára és Londonra, a nyugat-európai összesítésban harmadik helyezett városra. Párizst a második helyen egyértelműen Milánó követi összesítésben 10 százalékos szavazati aránnyal, mely Nyugat-Európában 19 százalék volt - ez Hollandiában elérte a 29 százalékot, Görögországban a 27 százalékot, Belgiumban pedig a 22 százalékot. Az olaszoknak - mint azt korábban említettük - 36 százaléka tartja a milánóiakat a legstílusosabbnak öltözködés terén.

A felmérésben résztvevő országok közül a harmadik legtöbb szavazattal London (7 százalék) városa végzett a harmadik helyen a stílusversenyben. A franciák az összes válaszadó átlagánál magasabb - 13 százalékos - arányban gondolják úgy, hogy London a legdivatosabb, míg maguk a britek körében 12 százalék ez az arány. Az átlagnál magasabb százalékban osztják e véleményt a svédek (10 százalék), a dánok (9 százalék) és a magyarok (9 százalék). Összesítésben Róma a negyedik helyezett (6 százalék), ám ennél magasabb arányban tartják a legdivatosabbnak az olasz fővárost Ausztriában (11 százalék), Görögországban (12 százalék) és Dániában (11 százalék).

Érdekes az a "hazafiság", ami Oroszországban, Svédországban, Lengyelországban és Törökországban tapasztalható - az oroszok és svédek 13-13 százaléka, a lengyelek és törökök 10 százaléka saját fővárosát tartja - Párizs után - a második legdivatosabbnak. A megkérdezettek mintegy 35 százaléka számára nagyon fontos, vagy valamennyire fontos az, hogy a legújabb divatirányzatnak megfelelő ruhát viseljen. A divatkövetést Kelet-Közép-Európában és Oroszországban fontosabbnak tartják az emberek, mint akár Nyugat-Európában, akár az Egyesült Államokban. A mi régiónkban a divatos öltözködés az önmeghatározás egyik eszköze.

A felmérés eredményei azt mutatják minden országban, hogy a nők azok, akik inkább szeretnek a legújabb divat szerint öltözködni: 40 százalékuk figyeli és követi a trendeket, míg a férfiaknál ez az arány 30 százalék. A divatkövető férfiak és nők aránya között mintegy 15 százalékpontnyi különbség figyelhető meg Svédországban, Ausztriában, Oroszországban és Németországban, ami kifejezetten jelentős. A korral jellemzően egyre alábbhagy a divatkövetés: míg a 15-29 éves korosztály mintegy fele fektet hangsúlyt arra, hogy a legújabb divat szerint öltözzön, addig arányuk a 30-49 éves korosztályban 36 százalék, az 50 éven felüli korosztályban csupán 23 százalékot ér el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását