2024. május 17. - Paszkál

Nemzetközi a capella fesztivált rendeznek

A magyar mellett szlovén, orosz és osztrák fellépők részvételével pénteken és szombaton harmadik alkalommal rendeznek nemzetközi a capella, vagyis hangszeres kíséret nélküli énekfesztivált Szegeden, a rendezvény gálaestjét pedig vasárnap a fővárosban tart
2007. október 17. szerda 11:55 - Hírextra

"Az elmúlt években rendszeres meghívottként vettünk részt külföldön a capella fesztiválokon, s mivel Magyarországon nem volt hasonló rendezvény, 2005-ben jött az ötlet, hogy szervezzünk egyet" - mondta az előzményekről a művész.

Németh Miklós hozzátette: nálunk maga a kísérőhangszer nélküli énekműfaj, s így a fellépő együttesek is kevésbé ismertek, de akik tavaly vagy tavalyelőtt ellátogattak a fesztiválra, azok jól érezték magukat, őket idén is visszavárják.

A pénteken kezdődő rendezvény első fellépője az 1995 őszén alakult, az 1920-as és 1930-as évek amerikai zenéjét bemutató magyar Four Fathers Énekegyüttes lesz, őket a gospelt éneklő szlovén New Swing Quartet követi.

Szombaton koncertezik a fesztivál házigazdája, a szegedi Fool Moon, amely 2005-ben a Ward Swingle a cappella versenyen pop kategóriában első díjat kapott. Repertoárjukon a magyar átiratok mellett számos angol és olasz nyelvű feldolgozás is szerepel, többek között Sting, Eric Clapton és Paul Simon dalai.

A fesztivál sztárvendége a hattagú orosz A,Cappella ExpreSSS lesz. A 2002-es megalakulása előtt többéves szólókarriert befutott énekesekből álló csapat repertoárjában megtalálhatók saját dalok, népdalok és könnyűzenei átiratok is, ugyanakkor 2004-ben a kortárs a capella lemezek között elnyerték a legjobb dzsessz albumnak járó díjat.

A fesztivál gáláját vasárnap Budapesten rendezik, a Fool Moon és az A,Cappella ExpreSSS mellett színpadra lép a tréfás nótákat, lüktető gospeleket és érzelmes dalokat előadó osztrák Ois Voice is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását