2024. április 29. - Péter

Macedón nemzeti gyász

A macedón kormány szerdára gyásznapot hirdetett, mert kedden kora reggel Horvátországban autóbalesetben meghalt a 26 éves Tose Proeszki, az egyik legnépszerűbb popénekes otthon és a volt Jugoszlávia országaiban.
2007. október 16. kedd 20:25 - Hírextra
Tose halálhírére az összes macedón televízió és rádió megszakította adását, megváltoztatta programját és a hír közlése után csak Tose dalait sugározta.

A macedón parlamentben egyperces néma csönd volt, az utcákon az emberek sírtak, az iskolákban a diákok az osztálytermekben zokogtak. A macedón településeken mécseseket gyújtottak, Szkopje főterén pedig könyvet nyitottak a részvét kinyilvánítására.

Nikola Gruevszki miniszterelnök bejelentette, hogy Tose Proeszki holttestét a kormány hozatja haza Zágrábból, és a temetéséről is a testület gondoskodik.

Kora reggel a Belgrád-Zágráb közötti autópályán, a horvát fővárostól mintegy 120 kilométerre keletre a Volkswagen Tuareg típusú terepjáró egy kamionnak ütközött, az énekes a sofőr melletti ülésen aludt. A balesetben a popkirály azonnal meghalt, a sofőrt és a hátul ülő menedzser asszonyt kórházba vitték.

Horvát lapokból kiderült, hogy Tose Proeszki Zágrábba tartott, mert stúdiófelvétele lett volna, egyik népszerű dalának az angol változatát kellett volna elkészíteni. A horvát könnyűzenei szakma nagyszerű, szerény, tehetséges embernek tartotta a fiatal macedón énekest.

Proeszki karrierje 15 éves korában kezdődött és 18 évesen adták ki első albumát. 2004-ben, az Eurovíziós dalfesztiválon ő képviselte Macedóniát, és attól az évtől az UNICEF, az ENSZ Gyermekvédelmi Alapjának jószolgálati nagykövete volt.

A hónap végén Tose Proeszki egy nagy jótékonysági koncertet adott volna a fogyatékkal élő emberek javára a szkopjei stadionban.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását