2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ijúkommunista példakép Franciaországban

A francia történelemtanárok többsége tiltakozik az ellen, hogy Nicolas Sarkozy államfő rendelete alapján október 22-én minden középiskolában kötelező megemlékezni Guy Moquet-ról, arról az ellenálló ifjú kommunistáról, akit 1941-ben a nácik végeztek ki.
2007. október 16. kedd 20:34 - Hírextra
Felolvasni Guy Moquet levelét vagy sem? - ez a kérdés a francia középiskolában, amióta a köztársasági elnök augusztusban kiadott rendeletében kötelezővé tette, hogy az 1941. október 22-én a nácik által kivégzett 17 éves kommunista ellenálló búcsúlevelét minden középiskolában ünnepélyesen felolvassák az erre kijelölt emléknapon.

David Martinon, az elnöki hivatal szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a levél felolvasása kötelező, de annak megtagadása semmilyen szankciót nem von maga után.

A szóvivő emlékeztetett az elnöki rendelet tartalmára és hozzátette: "Guy Moquet levelét minden középiskolásnak fel kell olvasnia egyéb francia ellenállók szövegei mellett". Véleménye szerint ez egy nagyon fontos pedagógiai eszköz a történelemtanításban, mert elengedhetetlen a megemlékezést ily módon hangsúlyosabbá tenni.

A tanárok egy része szerint a politika eszközként kívánja a történelmet használni.

Hubert Tison, a francia történelemtanárok szövetségének elnöke szerint a legnagyobb gond az, hogy érzelmes és intim búcsúlevelében az ifjú kommunista családjáról és elvtársairól beszél, de az ellenállásról nem ejt sok szót, így Guy Moquet levele alapján képtelenség a francia ellenállás történetét tanítani.

Október 22-én várhatóan valamennyi középiskolában megemlékeznek a náci megszállással szembeni francia ellenállásról, de annak módját a korábbi évekhez hasonlóan a tanárok fogják eldönteni.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását