2024. május 3. - Tímea, Irma

Továbbra is az integrált oktatás mellett

Az MSZP oktatási munkacsoportja továbbra is az integrált oktatás híve - mondta Tatai-Tóth András pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva. A kormánypárti politikus ugyanakkor elismerte, hogy pontatlanul, félreérthetően fogalmazott korább
2007. október 12. péntek 14:04 - Hírextra

A szocialista politikus kifejtette: a különböző társadalmi rétegből származó gyermekeket együtt kell nevelni.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti tagja a Népszabadságban szerdán megjelent cikkben azt nyilatkozta: a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni.

"A szakértők szerint egyszerre kell biztosítani a felzárkózás és az együttlét lehetőségét. Meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek, ne legyen senki sem kirekesztve" - olvasható a cikkben.
Az írás megjelenése után tiltakozott a Roma Polgárjogi Alapítvány, amelynek álláspontja szerint Tatai-Tóth András véleményében "a pedagógiai fatalizmus és dilettantizmus végzetes hibáján túl mélységes előítéletének ad hangot, amikor az elkülöníteni óhajtott lemaradtakkal a cigány tanulókat azonosítja". A koalíciós partner SZDSZ nevében Horn Gábor ügyvivő azt írta, hogy a liberális párt a leghatározottabban elhatárolódik ettől a kijelentéstől, és az általa megjelenített szemlélettől. Az SZDSZ ragaszkodik a kormányprogram vállalásához, amely kimondja, hogy a kormány fellép a szegregációval szemben - közölte.

Tatai-Tóth András pénteken azt mondta: egyetértenek az ez ügyben meghozott törvényekkel, a koalíciós partnerrel, a roma érdekképviselőkkel, azonban az együttnevelés feltételeit is biztosítani kell, önmagában a jogszabályok nem elegendőek - közölte.

A szocialista politikus "rendkívül tisztességesnek" minősítette az ügyben képviselt álláspontját, és azt mondta, amikor az integráció kapcsán az erőszakos kifejezést használja, nem a szegregációt pártolja, hanem a kormányprogram gyorsított megvalósítását szorgalmazza. Ezért is járja a munkacsoport az országot.

A képviselő elismerte, hogy pontatlanul, félreérthetően fogalmazott, de mondanivalója tartalmát továbbra is vállalja.

Hozzátette: differenciáltabban, nagyobb empátiával kell ezeket a kérdéseket vizsgálni és fel kell vetni azt is, hogy a jelenlegi magyar iskolarendszer képes-e a visszaszorítani a szegregációt a szabad iskolaválasztás mellett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását