2024. május 18. - Erik, Alexandra

Botka bekeményít: egységes támogatást a határontúlra

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának oktatási és kulturális albizottsága elvárja és kéri, hogy a kormány kiszámítható, fenntartható támogatási rendszert dolgozzon ki a határon túli magyar oktatási és kulturális intézmények számára. Erről Botka La
2007. október 10. szerda 14:38 - Hírextra
Botka Lajosné kifejtette: az erről szóló állásfoglalást a 2008. évi költségvetéssel egyidejűleg juttatják el a kormánynak.

Ahhoz, hogy a határon túli magyar nyelvű intézmények, iskolák, egyetemek, színházak funkciójukat betöltsék, hosszabb távra kidolgozott és nem az éves költségvetési vitában kialkudott forrásokra van szükség - mondta a szocialista képviselő.

Hozzátette: az ülésen kiemelt hangsúlyt kapott a szlovákiai Sellye János Egyetem ügye, valamint a szórványban élők - a csángók, a dél-bánáti területen, illetve Szlovéniában élő magyarság - ügye.
Gulyás Dénes (Fidesz) társelnök kifejtette: megalázóan kevés az a 677 millió forint, amelyet a kiemelt nemzeti jelentőségű intézményeknek szán a kormány. Megalázóan kevés pénz jut néhány olyan intézményekre, amelynek több kellene, hogy jusson. Példaként a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskolát említette.

Hozzátette: forrás ugyanakkor lenne, hiszen "ebben a kasszában 2,5 milliárd forint van".
Mint mondta, nem kapott választ arra, hogy a maradék 1,5 milliárd forintnak mi a sorsa, milyen pályázati rendszer szerint lehet pályázni, s kik rendelkeznek felette.

Szintén válasz nélkül maradtak a Szülőföld Alapra vonatkozó kérdések is - közölte.
Gulyás Dénes azzal a törekvéssel ugyanakkor egyetértett, hogy átláthatónak és folyamatosnak kell lennie a támogatásoknak és a költségvetésnek biztosítania kell a forrásokat a határon túli kiemelt intézmények számára. Ez nem függhet politikai meggyőződéstől, kormányok színétől - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását