2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány a MOL-OMV vitáról

Gyurcsány Ferenc szerint a régió két nagyon fontos energiavállalatának nem a másik rovására, hanem inkább közös fejlődésüket célzó módon kellene egymáshoz viszonyulniuk az egész régió érdekében. A miniszterelnök erről az Első Regionális Energia Fórumon be
2007. október 12. péntek 13:48 - Hírextra
A kormányfő kiemelte: közös célokat, közös eszközöket kell kidolgozni a cégeknek, nem pedig egymás rovására alkalmazni üzleti stratégiájukat.

A miniszterelnök beszédében arra biztatta a közép-kelet-európai régió országait: mutassanak példát az Európai Uniónak, hogy képesek hatákonyabb együttműködésre az energiapolitika terén. Gyurcsány Ferenc számításokra hivatkozva azt mondta, hogy akár 50 százalékkal is nagyobb lehet a következő időszakban Európa energiafelhasználása, ezért megfogalmazása szerint "nincs más út, csak a modernizáció".

Az osztrák OMV június végén 10-ről 18,6 százalékra növelte részesedését a Mol-ban. Gyurcsány Ferenc néhány nappal később azt mondta: "nem tartom barátságos lépésnek, ha egy külföldi állami tulajdonban lévő nagyvállalat előzetes értesítés nélkül részvényvásárlási akciót indít egy magyar vállalat ellen". Hozzátette: bár a magyar államnak már nincs tulajdona a MOL-ban, a lehetséges eszközökkel mindent megtesz az "ellenséges akció meghiúsítása érdekében."

Az Országgyűlés nagy többséggel megszavazta hétfőn a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő vállalkozásokat érintő törvények módosításáról szóló javaslatot, amely lex Mol-ként vált ismertté. Ez jogi eszközökkel próbálja szűkíteni azon társaságok mozgásterét, amelyekben egy másik államnak is van tulajdonrésze, és kiemelkedően fontos magyar cégeket akarnának felvásárolni. Brüsszel vizsgálatot helyezett kilátásba, mert elképzelhető, hogy a magyar szabályozás sérti a tőke szabad áramlására vonatkozó uniós alapelvet. Az OMV a Lex-Mol elfogadása után is azt közölte, hogy nem tettek le a magyar olajtásaságról.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását