2024. április 29. - Péter

Ma van a Látás Világnapja

Október 11-én tartják a Látás Világnapját. Nyolc éve minden október második csütörtökén ingyenes szűrésen és lakossági fórumon vehetnek részt az érdeklődők Budapesten, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján.
2007. október 11. csütörtök 13:01 - Hírextra

Délután három órakor Rehabilitáció a szemészetben címmel kiállítás nyílik a szemészeti klinikán, öt órától kezdődik a lakossági fórum, hat órától pedig kerekasztalbeszélgetés indul, szakemberekkel.

Az Egészségügyi Világszervezet 20 éves programot indított 2000-ben. Akkor 50 millió vak élt a Földön, de ez a szám 2020-ra elérheti a 75 milliót is. Magyarországon évente 6 ezren veszítik el látásukat, miközben ez nagyrészt megelőzhető. Egy időskori betegség (makuladegeneráció) a vakság leggyakoribb oka idehaza, de a cukorbetegség és a zöldhályog miatt is sokan veszítik el látásukat.

Az emberek 5 százaléka szenved a cukorbetegségtől, de körülbelül ugyanennyien vannak, akik még nem tudnak betegségükről. A kór által okozott vakság 90-95 százalékban elkerülhető egészséges táplálkozással és rendszeres szűréssel.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha a kisbabáknál bármilyen szemészeti rendellenességet - például kancsalságot - tapasztal a szülő, azonnal orvoshoz kell fordulni. Sokszor ugyanis maradandó következménye lehet egy nem elég komolyan vett eltérésnek. A nyolc hónaposnál kisebbeknél javasolják az érzékszervi szűrést, az óvoda előtt 2-2,5 éves korban mindenképpen ajánlott a vizsgálat, majd 5 éves kor körül, később pedig az iskolában tartanak szűréseket.

A betegség kialakulásának okairól, a lehetséges kezelési módokról bővebben lehet olvasni a szemklinika.hu internetes oldalon, ahol egész októberben működik egy interaktív felület is, ahol szakemberek kérdésekre is válaszolnak.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását