2024. május 19. - Ivó, Milán

Segítik az elbocsátottakat

Több programmal is segíti a közigazgatásból elbocsátottakat a kormány - mondta Botka Lajosné, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. október 10. szerda 17:26 - Hírextra

Az állásukat vesztett egészségügyi dolgozók, pedagógusok, az igazságügy területéről vagy a fegyveres testületektől elbocsátottak részt vehetnek a felsőfokú szakképzésben, a Prémium évek programban, számukra vállalkozásindítást támogató hitelprogram indul, és bekapcsolódhatnak az Új pálya országos képzési programba is - közölte a kormánypárti képviselő.

Botka Lajosné elmondta: a közel kétmilliárd forintos Új pálya programban 5.500 közalkalmazott vehet részt, azok, akik 2006. július 1-e után vesztették el állásukat. A programba azok is bekapcsolódhatnak, akiknek állása részmunkaidős lett, illetve azok is, akik már felmentési idejüket töltik - fűzte hozzá.

A képviselő közölte: a munkaerőpiaci igények határozzák meg, milyen képzéseket indítanak, például lehetőség lesz pályázatírónak, vagy projektmenedzsernek tanulni. Megjegyezte: a programban a támogatást nem a képzőhely, hanem a programban részt vevő kapja meg. Hozzáfűzte: az Új pálya program finanszírozását 85 százalékban az unió, 15 százalékban a Munkaerőpiaci Alap biztosítja.
Botka Lajosné kitért arra, hogy az elbocsátottaknak lehetőségük van államilag támogatott, tandíjmentes, ösztöndíjjal támogatott felsőfokú szakképzésen részt venni.

A kormánypárti politikus közölte: a nyugdíj előtt álló közalkalmazottak, köztisztviselők részt vehetnek a Prémium évek programban, így csökkentetett foglalkoztatás mellett dolgozhatnak tovább, a fizetésük 60 százalékáért.

Botka Lajosné azt mondta: új lehetőség a vállalkozásindítást támogató hitelprogram. Ez tízéves futamidejű, állami kezességvállalás melletti, maximum hárommillió forintot biztosító hitelkonstrukció - tette hozzá.

Mint mondta, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében indul a Pedagógusok új szerepben program, amellyel új szakterületet, szakmát tanulhatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását