2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kirándulás csak nappal

A szerb utazási irodák, de sok tanuló számára is csalódást keltőre sikerült az oktatási minisztérium új szabályozása, amely tanulmányi kirándulások esetén továbbra sem engedi az éjszakai buszozást.
2007. október 10. szerda 15:24 - Hírextra

Szerbiában hét éve drákóian szigorú szabályozás lépett életbe, s ennek köszönhető, hogy látványosan lecsökkent az iskolai kirándulásokon közlekedési balesetet szenvedő gyerekek száma.
Ahhoz, hogy egyáltalán útra kelhessen egy csoport, az iskolának 48 órával az indulás előtt meg kell küldenie a közlekedési rendőrségnek a pontos utaslistát, s a használni kívánt busz dokumentumait.

 Amennyiben a jármű öt évesnél idősebb, legfeljebb öt nappal az indulás előtt műszaki vizsgára kell mennie, s az öt évesnél fiatalabb buszok forgalmi engedélye sem lehet hat hónapnál öregebb.

Szigorú szabályozás írja elő, hogy hány órát lehet szolgálatban egy sofőr, s aki este vezetett, az még ha átaludta is az éjszakát, akkor sem lehet szolgálatban másnap reggel. Így hosszabb utaknál sofőrpároknak kell vezetniük a járművet, de csak reggeltől estig, mert az éjszakai utazás - a főleg a külföldi utakat szervező turistairodák, az iskolák, s a diákok egy része nyomása ellenére - továbbra is tilos.

A rendőrség pedig az elindulás után is résen van. Bár Szerbiában a KRESZ elnéz egy minimális alkoholfogyasztást, ez nem érvényes a buszsofőrökre. Őket a szonda legkisebb, árnyalatnyi elszíneződése után is kiszállítják a volán mögül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását