2024. április 28. - Valéria

A Halálbüntetés Elleni Harc Világnapja

Október 10-e a Halálbüntetés Elleni Harc Világnapja, amelyet idén az Európa Tanács a halálbüntetés elleni küzdelem európai napjává is nyilvánított. A világnap arra emlékeztet, hogy a halálos ítélet a legalapvetőbb emberi jogot, az élethez való jogot sérti
2007. október 8. hétfő 11:43 - Hírextra

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet állásfoglalása szerint "nem állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, melyek azt igazolnák, hogy a halálbüntetés hatékony eszköze az erőszakos bűncselekményektől való elrettentésnek."

A világon először 1786. november 30-án, a Toscanai Nagyhercegségben törölték el a halálbüntetést. A példát azóta a világ államainak több mint felében követték, évről évre egyre kevesebb országban végeznek ki embereket, s több ország moratóriumot vezetett be a kivégzésekre, felfüggesztette végrehajtásukat. Az Amnesty International kimutatása szerint a kivégzések száma a világban 2006-ban 1591-re csökkent az előző évi 2148-ról. A valóságos szám azonban ennek többszöröse is lehet, Kínában például államtitoknak számít a kivégzések száma, becslések szerint évente mintegy nyolcezer embert végeznek ki az ázsiai országban. 2006-ban az összes kivégzés 91 százalékára hat országban - Kínában, Pakisztánban, Iránban, Irakban, Szudánban és az Egyesült Államokban - került sor. Afrikában tavaly már csak hat országban hajtottak végre halálos ítéleteket, Európában Fehéroroszország az egyetlen, ahol még létezik halálbüntetés, az amerikai kontinensen pedig 2003 óta egyedül az Egyesült Államok hajtott végre halálos ítéleteket.

Magyarországon az Alkotmánybíróság állásfoglalása nyomán 1990-ben törölték el a halálbüntetést. Idén februárban Budapest is csatlakozott a Róma által januárban meghirdetett "Európai városok polgármestereinek felhívása a halálbüntetés ellen" elnevezésű kezdeményezéshez. Az olasz kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsánál kezdeményezte, hogy a halálbüntetések végrehajtására világméretekben vessenek ki moratóriumot. A római Colosseum - valaha gladiátorok véres küzdelmeinek és kivégzések helyszíne - minden alkalommal fényárban úszik, amikor valahol a világban megváltoztatnak egy halálos ítéletet vagy egy ország törvényhozása eltörli a legsúlyosabb büntetés kiszabásának a lehetőségét. A műemlék az október 10-ei világnapon is díszkivilágítást kap.
A világnap alkalmából szerte a Földön több millió ember vesz részt különböző rendezvényeken, koncerteken, tévévitákon, demonstrációkon azért, hogy ne lehessen senkit - főleg ne gyermekeket - törvényes úton se megölni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását