2024. május 19. - Ivó, Milán

BKV-ellenőrök a spájzban

Bekeményített a BKV: pénzbehajtó brigádjaik mostantól akár a munkahelyükön is zaklathatják bliccelésen rajtakapott adósaikat. Mind a 4,2 milliót. Kevesebbet persze, hisz akadnak szép számmal notórius szabálysértők is, akik akár napi több alkalommal lebukn
2007. október 5. péntek 12:52 - Bencsik Gyula
A közlekedési vállalat becslése szerint csupán 1,2 millió valós cím szerepel nyilvántartásukban, vagyis első lépcsőben ennyi háztartásba kell szétrajzania a behajtó különítményeknek, hogy eredményesek legyenek.

Teszem azt, éjjel 2-kor csöng a kaputelefonon, a célszemély megkérdezi, ki az. Öblös hang felel, hogy a BKV pénzbehajtó brigádja vagyunk, nyissa ki az ajtót, megyünk fel a pénzért, ingóságokért. Máris nyitom – hangzik a válasz –, mire fölérnek, lefő a kávé. Biztosnak látszik a siker.



Amennyiben mégsem eszerint a forgatókönyv szerint történnének a dolgok, például az adós egy ízes anyázás kíséretében a halál faszára hajtja verbálisan a behajtóbrigádot – amit azért nehezen tudok elképzelni – a vállalatnak van a tarsolyában alternatív megoldási javaslata is kintlévőségeinek beszedésére. Ez pedig a bliccelők munkahelyi vekzálása. Na, ilyen még nem volt.

Cím
Akár a munkahelyen is zaklathatják novembertől a behajtók a BKV-bliccelőket. A szolgáltató ugyanis eladja pótdíjas ügyeinek egy részét. A BKV nyilvántartásában egyébként - nagyrészt hamis címmel - 4,2 millió bliccelő szerepel, összesen 30 milliárd forintos tartozással.
A cég közbeszerzési eljáráson keresi azt a profi céget, amelyik megfelelő jutalék ellenében behajtja az adósságállomány egy részét. Egyelőre mintegy százezer, esetenként 5-100 ezer forintos összegű ügyet bíznának a pályázat majdani győztesre.
A cég legnagyobb adósa egyébként 2,4 millió forintot halmozott fel bliccelésből, őt már több mint kétszázszor kapták el az ellenőrök. A BKV a közelmúltban jogi eljárást kezdeményezett ellene, árverezés útján hajtaná be a tartozást. Vélhetően ez a sors vár arra a hat másik nagy adósra is, akik egyenként több mint egymillió forintos pótdíjjal tartoznak.

Forrás: www.nol.hu
Vegyük például a civilben megrögzött potyázó sebészprofesszort, aki épp agyműt vagy szívátültet, mikor két finom szövetmetszés között váratlanul megkocogtatja a vállát egy bőrkabátos, kigyúrt, kopasz alak, és újabb orvosi műszer helyett egy felszólítást nyújt át az orvosnak a BKV követeléséről. Esetleg néhány kedves szó is elhagyja a behajtó ember száját: „Fizess, doki, vagy meghalsz!” Vagy valami ilyesmi. Persze, ez csupán fikció, hisz a hálapénztől zsíros orvosok BMW-vel közlekednek.

Érdekes lenne annak a tanítónőnek az esete is, ki csekély pedagógusi fizetéséből nem tudja fedezni tömegközlekedése árát, ezért bliccelni kénytelen, ugyanakkor becsületes is, így lebukáskor felszólítás nélkül nyújtja ár személyijét a közegnek, aztán itt a baj.
Éneket tanít éppen a harmadik bében, mikor hirtelen kivágódik az osztályterem ajtaja, és a már ismert brigádtagok figyelmeztetően körbeveszik a megszeppent tanerőt, miközben emelt hangon követelik a pénztárcáját néhány nevelő célzatú gyomros kíséretében, végül a talált ezerháromszázhuszonnyolc forint törlesztőrészlet birtokában diadalittasan távoznak.

Nyilván a szabálytalanul villamosozó vízvezeték-szerelő munka-útvonalát is lenyomozzák a derék BKV-alkalmazottak, és az egyik magánlakásban végzett duguláselhárítás kellős közepén (mert ezek nem szaroznak) szólítják fel a lé átadására a meglepett dolgozót. Ott aztán van lé bőven.

Javasolnám még az évek során elhalálozott korábbi BKV-adósok exhumálását, mivel az esetleges arany- és ezüstfogak kiemelésével és beolvasztásával, netán a halottal temetett fegyverek és ékszerek értékesítésével is sokat tudna faragni a BKV a kintlévőségein, hogy aztán a befolyó pénzből makulátlanul tiszta, a menetrendet hajszálra betartó, az utasok kényelmét messzemenően érvényesítő extrákkal (testmasszázs, divatbemutató, ingyen sör-virsli, kurvák, stb.) felszerelt járatain szolgálja tovább az utazóközönséget.

Utazni jó!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását