2024. május 18. - Erik, Alexandra

Születésnap a gőzben

Szeptemberben ünnepelte huszonhetedik születésnapját Jordán Adél. Különös helyszínt választott a születésnapi bulihoz, gőzfürdőben köszönthették őt kollégái, barátai, akik egyúttal a Katona József Színház fiatal művésznőjének egész évi sikersorozatához is
2007. október 3. szerda 09:43 - Hírextra

Jordán Adélnak díjesőt hozott az esztendő. Indult az évadzáró társulati ülésen a Máthé Erzsi-díjjal, melyet a társulat ítél oda minden évad végén, titkos szavazással.

- Ez nagyon személyes díj. Különösen boldoggá tett, mert számomra azt jelzi, hogy befogadtak a tagok maguk közé, pedig ez volt az első évadom a színházban. Korábban csak beugróként vettem részt, például az Ivanovban. Ezzel az előadással szerencsém volt, mert rögtön bejártuk vele a világot. Bogotában, Nancyban és Rómában voltunk, és most készülünk Dublinba. A díjat, amelyet a színház doyenje, Máthé Erzsi alapított a Nemzeti Színház hajdani Farkas-Ratkó-díjának mintájára, eddig csak férfiak kapták, én vagyok a Katonában az első nő – ennek a díjat nevével is fémjelző művésznő külön is örült. Nem ő adta át, hanem a tavalyi kitüntetett, Hajduk Károly. Máthé Erzsivel az évad végén bemutatott Goldoni darabban játszom együtt, a Karneválvégi éjszakában. Lehet, hogy ennek az előadásnak a sikere is hozzájárult a titkos szavazás eredményéhez. Imádom ezt a szerepet és lubickolok benne, remek volt együtt dolgozni Zsámbéki Gábor rendezővel. Most éppen Torinóba készülünk az előadással - újságolja a színésznő.

Talán a szerepnek köszönheti a másik díját, amelyet pécsi színházi seregszemlén, a POSZT-on kapott. A szakmai zsüri az évad legjobb női alakításának díjára érdemesítette őt. Ehhez is fűz megjegyzést:

- Külön öröm számomra, hogy a legjobb férfi alakítás díját volt osztálytársam, Mészáros Máté kapta meg. Most ősszel pedig a Vastaps különdíját kaptuk a Goldoni darabért, a partneremet játszó Nagy Ervinnel együtt.

- Ezek szerint szoros kapcsolatot tart egykori évfolyamtársaival....

- Negyedik éve már, hogy minden nyáron együtt dolgozunk Zsámbékon a volt osztályfőnökünk, Máté Gábor irányításával. Idén a Járó Zsuzsa című előadásunkat mutattuk be. Zsuzsa az egyik osztálytársunk, akinek az életéről Máté Zsolt, a másik társunk írt görög tragédiát, amelyet pályázaton nyert pénzekből mutattunk be. A közönség a helyszínen kisorsolta, hogy jövőre melyik osztálytárs kerüljön sorra. Eszerint Szantner Anna lesz a következő dráma főhőse.

- Ilyen mozgalmas nyáron maradt ideje pihenni?

- Azért belefért egy rövid horvátországi nyaralás, de nekem az a produkció is pihenésnek számított, amelyet a fővárosi Dunapartnál, az A38 hajón mutattunk be. Dzsessztetés a címe, és a Katona József Színház fiatal tagjaival, valamint Szacsvay Lászlóval zenészként és énekesként mutatkoztunk be. Jómagam Ella Fitzgerald-számokat énekeltem.

- A Katona József Színház idén ünnepli megalakulásának 25 éves jubileumát. Mivel készülnek rá?
- Főként jó bemutatókkal. Már próbáljuk az elsőt, egy orosz abszurd darabot a húszas évekből, Gothár Péter rendezésében. Vele korábban már dolgoztam együtt a Trákhiszi nőkben. A bemutató novemberben lesz. De csinálunk Felolvasó színpadot a Kamrában és rengeteg más produkcióval is készülünk. Biztosan sűrű évadom lesz, havonként akár 28 előadással. Így most nem is tudnék filmezni. Nyáron forgattam pár napot Sas Tamásnál a 9 és fél randi című készülő filmjében. Szerettem a Csak szex és más semmi című filmet is, ami nagy népszerűséget hozott a szereplőknek, hiszen műsorára tűzte a televízió is.

- Hogyan ünnepelte a huszonhetedik születésnapját?

- Minden héten járok a gőzbe, a Rudas csodálatosan felújított részébe, ami péntek-szombatonként éjjel is nyitva van. Ez adta az ötletet, hogy oda hívjam meg a barátaimat, kollégáimat. Éjjel kettőig „buliztunk” ott, és olyan jól éreztük magunkat, hogy elhatároztuk, máskor is megismételjük. Nekem szertartás a heti gőz, ha elmarad, rosszul érzem magam a bőrömben. Most egyébként is figyelnem kell a kondimra, hogy bírjam ezt az évadot energiával. Ezért újra elkezdek tornázni és odafigyelek az étkezésemre. Ez persze a születésnapomra nem vonatkozott, mert a mamám (Lázár Kati színésznő. A szerk.) remek ételeket főzött erre az alkalomra, és sütött krumplis pogácsát is, ami az egyik kedvencem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását