2024. május 20. - Bernát, Felícia

Októbertől Kerékbe törve

Október közepétől láthatják az érdeklődők Vincze Zoltán Kerékbe törve című dokumentumfilmjét a budapesti Szindbád moziban - tájékoztatták az alkotók az MTI-t.
2007. szeptember 27. csütörtök 09:23 - Hírextra

"A Kerékbe törve a Magyarországon élő több tízezer kerekes székben élő ember filmje lesz" - áll a közleményben.

A film a baleset következtében lebénultak életéről, az együttélésről, a toleranciáról szól. A sérültek szemszögéből mutatja be a kórház, a rehabilitációs intézet világát, továbbá rávilágít arra, hogy megfelelő ápolás és némi odafigyelés miként teszi élhetővé a holland, illetve a német kerekes székesek sorsát.

Vincze Zoltán, aki hat éve maga is mozgáskorlátozott, nemcsak a sérültekben lejátszódó lelki folyamatot ábrázolja, hanem nyomon követi a hozzátartozók harcát is a körülményekkel és saját magukkal.

"A film a járók szemét kívánja felnyitni, messzemenően kerülve a témából és a nézőpontból következő panaszkodást. Ehelyett szikáran, néhol humorosan, néhol tragikusan követeli azt, ami jár(na) az évente 100 emberrel bővülő sérült társadalomnak" - írták az alkotók.

Vincze Zoltán 1988-ban került a Magyar Televízióhoz, mint rendezőasszisztens. Az adásrendezői szakot 1989-ben végezte el, majd kétéves adásrendezői kurzuson vett részt San Franciscóban. 1994-től a Televízió Könnyűzenei osztályán rendező volt, emellett színházi közvetítéseket készített, a Duna Televíziónak pedig néprajzi filmeket forgatott. A Pesty Fekete Doboznál és az MTV Kisebbségi és Határontúli Osztályán 1993 óta dolgozott.

Fontosabb filmjei közé tartoznak: A professzor, Átjárások, A bomlás virágai, "C" osztály, Gáborok, Visai menyegző, Széki tempó, A gladiátor, Egy hét a Fonóban, Naplegenda, A szebeni cigány király, Forog az élet kereke.

A rendező 1996-ban megkapta a brazíliai filmfesztivál különdíját, az alkotót 1999-ben tolerancia-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását