2024. május 20. - Bernát, Felícia

DrMáriás regénye a bolondok házáról

Egyetlen, 200 oldalon át hömpölygő mondatfolyam sodorja magával az alternatív művészvilágban ismertté vált drMáriás legújabb könyvének olvasóit, a bolondok házában játszódó történet egy bennlakó csálé nézőpontjából szemléli a mai világ történéseit - mondt
2007. szeptember 27. csütörtök 09:47 - Hírextra

Jankovich Sztojan ismertetése szerint a Noran kiadó által útjára bocsátott mű lényegében az első kórház-privatizációs irodalmi alkotás, amely mindennapjaink mélységébe ránt bele. Ennek megfelelően akárcsak a kemencéből frissen kiemelt, csábítóan illatozó, piros-barnára sült cipó, valósággal megégetheti az érte nyúló olvasó kezét. A mohóság helyett ajánlatos higgadtan nekiveselkedni a soroknak.

Kellő távolságtartás nélkül magunk is könnyen megzavarodhatunk, a groteszk, bő aszfalt-humorral elénk táruló helyzetkép azzal szembesíthet bennünket, hogy valamennyien egy nagy, rácsos ablakú, sárgára mázolt házba vagyunk bezárva. Lényegében mindegy is, hogy a falakon kívül vagy belül harcolunk magunkkal, tótágas környezetünkkel, a gyorsuló idővel - vélte a kritikus.

Hozzátette: a formabontó, váratlan szófordulatokkal örvénylő, tébolyult regény mindenképpen felkavar. Olvasása közben olyanná válhatunk, mint a lövészárokban srapnelltűzbe került, lőporfüstöt először szagoló baka, aki elveszítve idegei felett az uralmat, egyszerre sír és nevet, tehetetlenül várva sorsa beteljesedését. DrMáriás hőse emlékeztet is Svejkre, a derék katonára, aki az őrültség és a józan praktikum határvonalán imbolyogva volt képes túlélni a közép-kelet-európai lét tornyosuló akadályait.
A Vajdaságból áttelepült író, zenész, képzőművész drMáriás, a könyvét bemutató szerdai sajtótájékoztató színhelyének megválasztásával sem tagadta meg magát. A felszámolás alatt álló Országos Pszichoterápiai és Neurológiai Intézet kápolnája előtt egy épphogy lábadozó ápolt olvasott fel fejezeteket, kizárólag a mentálisan szilárd talajon álló hallgatóságnak tanácsolva a részvételt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását