2024. május 20. - Bernát, Felícia

Egy magyar volt Sanghaj főépítésze

Évtizedeken át Sanghaj főépítésze volt, egyik épületével hosszú éveken át még ázsiai magassági rekordot is tartott, később pedig részt vette Szent Péter sírjának feltárásban is a magyar származású Hugyecz-Hudec László, akinek munkásságát az első magyar mi
2007. szeptember 26. szerda 09:44 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc kormányfő emlékeztette a sanghajiakat, hogy az első világháború után kalandos úton a Távol-Keletre került építész egy nagyon sokáig tartó Ázsia-csúcsot is magáénak tudhatott, illetve Sanghajnak adhatott: sok-sok éven keresztül az általa tervezett, ma Park Hotelként ismert 22-emeletes toronyház volt Ázsia legmagasabb épülete. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Hudeczhez hasonlóan Magyarország a kulturális évaddal is szeretne nyomot hagyni Sanghajban "a lelkekben, a szívekben".

A kalandos életű Hugyecz László egy hatgyermekes család első gyermekeként született 1893. január 8-án Besztercebányán. Már édesapja is építészmérnök volt: saját erejéből küzdötte fel magát tanult mérnökké, gazdag építőipari vállalkozóvá. 1900-ban alvállalkozóként részt vett a pesti kisföldalatti - a második európai földalatti vasút - építésében. Hugyecz (angolosan, nemzetköziesen: Hudec, megint más írásmód szerint Hudecz) László a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett 1914-ben és 1916-ban már a Magyar Királyi Építészkamara tagja volt. Az I. világháborúban orosz fogságba esett, de 1920-ban kalandos úton Sanghajba szökött, ahol először egy amerikai építőcég alkalmazottjaként megtanult angolul és kínaiaul, majd 1925-ben önállósodott. Megnősült, egy svájci-angol házaspár lányát vette feleségül.

A Hudec Tervezőiroda összesen 65 épületet tervezett Sanghajban, köztük kórházat, templomot, színházat, mozit, egyetemet, lakóházakat. Az ő nevéhez fűződik a XX. század első felének legmagasabb sanghaji épülete: az 1932-ben emelt, 83,8 méter magas, 22 emeletes Joint Savings Society Building (ma: Park Hotel) Kelet-Ázsia legmagasabb épületének számított a két világháború között. Tetején éjszakai bárt, a tetőteraszán pedig szabadtéri táncparkettet rendeztek be.

Hugyecz-Hudec 1920-1940 között az egyik legtöbbet foglalkoztatott építész volt Sanghajban. Első munkái között volt az 1926-ban tervezett Country Hospital, a mai Huatung (Huadong) kórház. Igazi nagy épületeit az art deco stílus jellemzi, így a Grand Cinema vagy a Deluxe filmszínházakat, a Paramount báltermet és színházi épületet vagy a Majestic színház letisztult, egyszerű belső tereit is. Az art deco stílusa tökéletesen illett az akkor világvárossá formálódó Sanghajhoz, mert ebben a stílusban forrt egybe leginkább a szépség és a használhatóság.

Egész különös, modern hangulatot és szerkesztésmódot valósított meg az 1928-ban tervezett és épített Cathay Mansions és Grosvenor Gardens épületeinél. Az 1938-ban tervezett sanghaji családi házában működik ma a városi főépítész irodája és a sanghaji városi tervezőintézet. Az 1929-es Cathay (ma: Béke) szálló háromszögalakú épületének folyó felé eső tornya jellegzetes kínai motívumokat tartalmaz: az élő kínai művészeti közegben otthonosan mozgó Hudec könnyedén házasította az európai art decót és a több ezer éves kínai kultúrát. Unokaöccse, Jánossy Péter Sámuel budapesti építész szerint Hugyecz-Hudec László kínai népszerűsége azzal magyarázható, hogy nagybátyjához közelállt a keleti kultúra és formakincs, hiszen a magyar hímzésekben, fafaragásokban, tojásfestésekben vissza-visszaköszönnek a távol-keleti motívumok.

A kínai nagyvárosban Hugyecz maga köré gyűjtötte a Sanghajban élő magyarokat, megalapította szövetségüket, melynek elnöke lett. Ebben a minőségében anyagilag és erkölcsileg támogatta rászoruló honfitársait, beleértve a szlovákokat is. E tevékenysége elismeréséül az akkori magyar kormányzat tiszteletbeli konzullá nevezte ki.

Mint arra a leszármazott a Selyemút című, magyar-kínai folyóiratban és a kínai Magyar Évadra készült tanulmánykötetben is rámutatott, Hugyecz László ingyen, "társadalmi munkában" több templomot tervezett Sanghajban (pl. a Moore-templomot), tekintet nélkül arra, hogy a templomok mely vallás istenének a házai.

Amikor Sanghajból távozniuk kellett az európaiaknak, Hudec a feleségével együtt Olaszországba költözött. Magával vitte azt a levelet, amelyet a jezsuitáktól kapott, hogy adja át a Vatikánban. XII. Pius megköszönte az egyháznak tett építészi szolgálatait és felkérte, legyen tagja a Szent Péter sírját feltáró csoportnak.

A régészekből, építészekből, teológusokból álló, nemzetközi tekintélyű csoport négyévi munkával bebizonyította, hogy az az urna, amelyet mélyen a Szent Péter bazilika alatt találtak meg, valóban Szent Péter csontjait tartalmazza. A bazilika alatti ásatások befejeztével Hudec a kaliforniai Berkeleybe költözött, ahova egyetemi tanárnak hívták. A Szent Péter sírjának feltárásáról tartott 1950-es előadása akkora érdeklődést keltett, hogy arra még az akkori amerikai külügyminiszter is Berkeleybe repült Washingtonból.

A Szent Péterrel való találkozás gyökeresen megváltoztatta Hugyecz-Hudec László életét: mélyen vallásos lett, hirtelen zenével és írással kezdett foglalkozni és rengeteget tanított. Szívinfarktusban halt meg 1958. október 26-án Berkeleyben. (Felesége, "Gizi néni" nemrégiben 103 évesen hunyt el a kanadai Vancouverben.)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását