2024. május 5. - Györgyi

Megint ajánlatot tett az OMV a MOL-nak

Az OMV igazgatósága kész a MOL részvényeseinek 32 ezer forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, amint lehetővé válik, hogy a társaság irányításában a szavazatoknak is legalább 50 százalékát megszerezzék - közölte az osztrák olajtársaság kedden.
2007. szeptember 25. kedd 10:01 - Hírextra
Jelenleg ennek akadályaként említik a MOL alapszabályában rögzített 10 százalékos szavazati korlátot, és a menedzsment által különböző módszerekkel kontrollált részvényeket. Az OMV azt is bejelentette, hogy az eddig ismert 18,6-ról 20,2 százalékra növelte tulajdonrészét a magyar olajtársaságban.

A 32 ezer forintos vételár 43,6 százalékos felárat jelent a MOL-ban történt spekulatív befektetések kezdete előtti, azaz a május 21-ei 22.290 forintos árhoz képest és 18,7 százalékkal magasabb, mint a hétfői záróár. Ezen túlmenően az OMV hajlandó az ellenérték 25 százalékáig saját részvényeket felajánlani. - olvasható az osztrák olajtársaság közleményében.

Amint a MOL alapszabályából eltörlik a 10 százalékos szavazati korlátot és bevonják a menedzsment által kontrollált saját részvényeket - amelyek volumenét az OMV közleménye szerint a tőkepiaci szereplők 40 százalékosra teszik- az osztrák társaság megteszi vételi ajánlatát. Az ajánlat akkor lesz érvényes, ha azzal a szavazatok legalább 50 százalékát megszereznék és az Európai Unió is jóváhagyja a tranzakciót - derül ki a közleményből.

Az akadályok felszámolása lehetőséget teremtene arra, hogy a MOL független részvényesei maguk döntsenek az ajánlatról. A társaság igazgatóságának tevékenysége miatt a MOL részvényeseinek eddig erre nem nyílt lehetőségük - közölte az OMV.

Az OMV előzetes fúziókontroll eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál. Az eddig rendelkezésre álló részletes elemzések és tárgyalások alapján az egyesített működésű társaságnak bizonyos eszközeit értékesítenie kellene. Az OMV azonban úgy látja: ezek az értékesítések a működés egyesítésében rejlő előnyökre lényegi hatással nem bírnak. Az OMV a javasolt tranzakció finanszírozására már banki szindikátust szervezett - közölte az osztrák olajtársaság.

Az OMV 2007. június 25-én jelentette be, hogy 18,6 százalékra növelte a MOL-ban fennálló tulajdonosi részesedését. Az osztrák olajtársaság részesedése jelenleg 20,2 százalékos a MOL-ban - közölte az osztrák vállalat. Az újabb részvényszerzéssel az OMV megerősítette befektetését egy olyan társaságban, amelyet hosszú idő óta nagyra értékel. A részvényszerzés továbbá a két társaság hosszú távú együttműködésének lehetőségét is meg kívánta teremteni - közölte a társaság. Az OMV Igazgatóságának meggyőződése, hogy az OMV és a MOL működésének egyesítése egy kivételes stratégiai lehetőség egy olyan vezető európai integrált gáz- és olajipari társaság megteremtésére, amely tevékenységének fókuszában Közép- és Kelet-Európa gyorsan növekvő régiói állnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását