2024. május 19. - Ivó, Milán

Megérkezett az elnök, hogy bíróság elé álljon

Magyar idő szerint vasárnapra virradó éjjel a perui fővárosba érkezett Alberto Fujimori, a dél-amerikai ország korábbi elnöke, akit az emberi jogok sorozatos, súlyos megsértése és korrupció vádjával állítanak hamarosan bíróság elé Limában. Fujimori 1990-t
2007. szeptember 23. vasárnap 09:21 - Hírextra
Alberto Fujimori hivatali ideje alatt számtalan súlyos jogsértés történt a dél-amerikai országban. A perui hadsereg által elkövetett mészárlások és korrupciós ügyek miatt megvádolt elnök két évig próbálta megakadályozni a kiadatását. Fujimori ügyvédje nemrég azt mondta, ügyfele elfogadja a bíróság döntését.

A volt államfőt egy katonai támaszponton tette le a repülőgép, kicselezve ezzel híveinek százait, akik Lima polgári repülőterén várták Fujimorit. Egy katonai bázison tartják fogva, ahol egy kétszobás lakrész áll rendelkezésére. Családtagjaival és ügyvédjével csak üvegfalon keresztül érintkezhet, naponta két órát sétálhat a laktanya udvarán, újságokat olvashat, de televíziót nem nézhet.

A z állítólag hamarosan megkezdődő perben a több mint 15 millió dolláros korrupción kívül azzal vádolják Fujimorit, hogy ő adott parancsot legkevesebb 60 ember - ellenzékiek, diákok és fellázadt rabok - megölésére, illetve nem tett semmit az öldöklések megakadályozására. Mindezekért akár 40 év börtönt is kaphat.

Fujimori "hazahozatala" és pere kényes helyzet elé állította Alan Garcia, jelenlegi államfőt, akinek pártja nem rendelkezik többséggel a 120 tagú limai parlamentben és eddig bírta 13 "fujimorista" képviselő hallgatólagos támogatását.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását