2024. május 21. - Konstantin

Májusban mutatják be az ex-államfő darabját

A prágai elit színháznak számító Divadlo na Vinohradech fogja bemutatni Václav Havel cseh ex-államfő és drámaíró új színdarabját. Az Odcházení (Távozás) című darab bemutatóját várhatóan a jövő év májusának végén, illetve júniusának elején tartják - közölt
2007. szeptember 23. vasárnap 18:02 - Hírextra

"A szükséges szerződéseket pénteken aláírtuk" - jelentette be Lucie Matejová, az Aura-Pont ügynökség vezetője, amely Václav Havel irodalmi ügyeit intézi.

A Divadlo na Vinohradech elfogadta Václav Havel feltételeit, hogy a Távozás két főszerepét az ex-államfő felesége, Dagmar Havlová, illetve régi jó barátja, Jan Tríska alakíthassák. Havlová évtizedek óta az egyik legnépszerűbb cseh színészek közé tartozik. Tríska szintén nagyon neves színész, aki a hetvenes évektől Kanadában él, de a rendszerváltás után gyakran játszik a cseh színpadokon is.

"Számunkra a feltételek elfogadása nem jelentett problémát. Havlová ráadásul együttesünk régi és megbecsült tagja" - jegyezte meg a szerződés aláírása után Martin Stropnicky, a színház igazgatója.
Václav Havel, aki húsz év után jelentkezett új színdarabbal, eredetileg azt szerette volna, ha a Távozást a cseh Nemzeti Színház mutatja be. Az azonban nem volt hajlandó elfogadni a volt köztársasági elnök feltételeit, ezért a megállapodás nem jött létre.

Az író, aki az ellenzék vezető személyisége volt a diktatúra éveiben, korábban több kitüntetést és díjat is kapott abszurd hangvételű darabjaiért, de 1989 és 2003 között, köztársasági elnöksége idején nem jelentkezett új művel, mert akkor - saját szavai szerint - beszédeket és nem színdarabokat kellett írnia.

A Távozás egy öregedő kancellárról szól, aki sok éves szolgálat után búcsúzik hivatalától. Az élet, a közösségszolgálat, illetve saját munkája értelméről az öregedő politikus egy nagyon közeli, régi barátnője társaságában elmélkedik. A mű Shakespeare tragédiájának, a Lear királynak a jegyeit viseli magán, és a szerző szerint "egyfajta reflexió a politikusok automatizált nyelvezetére".

"Lenyűgözött egy királynak a története, aki elveszítette királyságát, hatalmát, s egyszer csak rájött, hogy egész addigi világa összeomlott, amitől aztán megőrült" - nyilatkozta a darabbal kapcsolatban korábban Havel a Revue Rozrazil kulturális folyóiratnak.

Václav Havel új színdarabja már most a következő prágai színházi évad legnagyobb szenzációjának számít. A cseh sajtó szerint a darab fordítási, illetve előadási jogát már legalább kéttucat külföldi színház vásárolta meg. Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Színház 2008 őszén tűzi műsorára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását