2024. május 20. - Bernát, Felícia

Áramszünettel járhat a csúcskísérlet

Svájc és Franciaország határának találkozásnál, Genf közelében építette egy föld alatti köralagútba a világ eddig legnagyobb részecske-gyorsítóját a CERN, az európai részecskekutató intézet. Ha elkezdődnek a kísérletek, áramszünet lehet a térségben.
2007. szeptember 19. szerda 09:43 - Hírextra

A kör alakú alagútba telepített LEPC szerkezetben, a nagy elektron-pozitron ütköztetőben óriási energiával egymással szembe irányítanak és a fénysebességhez közelire gyorsítanak protonokat, az atom elemi részecskéit. Ezek találkozásakor ütközésük óriási - hét terawattot elérő energiát szabadíthat fel, ami messze meghaladja az atomhasításkor, de még az atomegyesítéskor keletkezőket is. (egy terawatt = egy millió megawatt.)

Siker esetén fény derülhet a világűrben zajló elemi-részecske kapcsolódások lényegére is. A protonokat a köralagútban mélyhűtött, nagyon sok áramot fogyasztó elektromágnesek vezetik az alagút középvonalában egymással pontosan szembe. Mindeddig azonban csak rendkívül rövid időre sikerült a protonokat ütköztetni, ezért a remélt energia-felszabadítást nem sikerült elérni.

Ezért még nagyobb teljesítményű szerkezetet építenek a köralagútba, a hadron ütköztetőt. Hadron a gyűjtőneve a magfizikai elemi részecskéknek, amelyeknek csak egyike a pozitron. Ha a jövő év elején megkezdik a működtetését, - az LHC, a nagy hadron ütköztető üzemeltetéséhez 180 megawattos áramteljesítményre lesz szükség. Igen sok áram, 27,5 megawattnyi a köralagútba épített 7000 terelő elektromágnes hűtéséhez kell, mert azokat mínusz 270 Celsius-fokra, csaknem az abszolút nullára kell hűteni. Csak ilyen állapotban alkalmasak a közel fénysebességre felgyorsított részecskék pontosan egymással szembe vezetésére.

A 180 megawatt elegendő egy közepes fejlettségű és méretű város áramellátásához. Ezért attól tartanak, hogy az LHC bekapcsolásakor a genfi körzetben áramkimaradás léphet fel. A CERN részben francia terület alatt épült, és az áramellátási körzet is közös. Az LHC e körzetből tíz százaléknyi áramot vonna ki. Ezért eleve úgy tervezik, hogy az LHC-t csak nyáron üzemeltetik, mert a téli, áramigényesebb időszakokban valóban előidézhet egy áramszünetet. Az sem mellékes, hogy nyáron az áram ott olcsóbb is. A rendkívüli kísérlet egyike a világon a legköltségesebbeknek. Ám az elemi részecske kutatás nélkül nem remélhető a lényegében "ingyen" energiák előállításának felfedezése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását