2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jogosan vettünk vízágyúkat

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a magyar kormány jóhiszeműen vásárolt vízágyúkat az EU úgy nevezett schengeni alapjából. Így nyilatkozott kedden brüsszeli tárgyalásai közben a Független Hírügynökségnek.
2007. szeptember 18. kedd 21:59 - Hírextra
A vízágyúk vásárlásának kérdését múlt szombaton a Magyar Nemzet vetette fel. A lap ugyanis úgy értesült az Európai Bizottságtól, hogy Magyarországnak nem lett volna joga a pénzt 3 vízágyúra költeni.

A schengeni alapok arra valók, hogy elősegítsék az adott ország csatlakozását a schengeni határellenőrzési rendszerhez.

Az EU budapesti képviseletétől hétfőn úgy értesült a Független Hírügynökség, hogy a schengeni alapok tavalyi költségvetésében valóban nem szerepelt vízágyúvásárlás. Ám a költségvetéstől el lehet térni, csak akkor a tagországnak ezt utólag alaposan meg kell indokolnia. Az unió részéről az utólagos ellenőrzés 2008. június 30. után lesz.

Bajnai Gordon most Brüsszelben azzal érvelt, hogy a schengeni alapokból szabad úgy nevezett különleges járművekre is költeni.

A vízágyúk beszerzését a rendészeti minisztérium azzal magyarázta, hogy szélsőséges esetekben szükség lehet például illegális bevándorlók, vagy menekülttáborban kitörő zavargások megfékezésére - amint arra a múltban volt példa. Ebben a tekintetben a vízágyúk beszerzése összefüggésbe hozható a schengeni rendszerre való felkészüléssel -
- mondta Bajnai Gordon miniszter.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását