2024. április 28. - Valéria

Ismét lesz igmándi keserűvíz?

Száznegyvenöt éve, 1862-ben fedezték fel a nagyigmándi közlegelőn azt a forrást, amely a későbbiekben világhírnevet szerzett a Komárom megyei településnek. A "keserű ízű sós vizet" Schmidthauer Antal komáromi patikus elemezte, és jó szakember lévén azonna
2007. szeptember 13. csütörtök 09:11 - Hírextra

Valójában a derék gyógyszerész a kémiai elemzések adatai szerint földrészünk legtöményebb természetes keserűvizét mérte bele palackjaiba komáromi üzemében. Pezsgő porokat is készített belőle. A gyógyvíz gyors sikerét annak köszönhette, hogy az étvágytalanság, émelygés, gyomorégés, felpuffadás ellen, éppúgy hatásos volt, mint a különféle bélpanaszok és székrekedés esetén. Sőt a hölgyek akkoriban fogyókúrás szerként is vásárolták, mint a cukrot.

 Az 1863-as üzemalapítás után már évente több ezer palackkal forgalmaztak A termelés felfuttatása Schmidthauer Antal fiának, Lajosnak a nevéhez fűződik. Ő építtette meg az új-komáromi keserűvíz üzemet is, ahonnan azután hajón és vasúton az ország minden részébe, de külföldre is eljuthatott a mind nagyobb hírnévre szert tevő ásványvíz - nyilatkozta az MTI-nek Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója.

A háború után államosított gyárban még az ötvenes évek elején sem állt le a termelés.
1951-ben 120 ezer palackkal értékesítettek, majd 1957-ben már 246 ezerrel forgalmaztak. A régi Scmidthauer-féle üzemet azonban 1964-ben kezelésbe vette a Komárom megyei Nyomda Vállalat, majd valószínűleg központi utasításra, egy évvel később már Dél-Budán palackozták a híres keserűvizet. Érdekes, hogy 1970-ben egy vizsgálat alapján megállapították, hogy a források hozama csökkenőben van. A Nagyigmándhoz közeli Tömördpusztán javasolták egy újabb lelőhely megnyitását. Ennek ellenére csaknem két évtizedig a régi kutakból még folyamatos volt a kitermelés. Végül 1989 novemberében kerültek le az utolsó Igmándi keserűvizes palackok a futószalagról. A nagy hagyományú gyógyvíz palackozásának leállítását azzal indokolta a budai VIKUV Gyógy-és Ásványvíz Üzem igazgatója, hogy "a fokozott költségráfordítás mellett sem lehet az igényeknek megfelelő mennyiségű gyógyvizet a felszínre hozni".

Azóta a 145 évvel ezelőtt felfedezett keserűvízre egyre nagyobb nosztalgiával gondolnak az igmándiak. Sőt mi több a község polgármestere Szíjj Ferencné többször is kifejtette, hogy szívesen fogadnának olyan beruházókat, akik fantáziát látnak a híres gyógyvízben és vállalkoznának a próbafúrásokra is a termelés újra indításának reményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását