2024. május 17. - Paszkál

Iskolát neveztek el Felsőbüki Nagy Pálról

Fetőszentmiklós szülöttje, Felsőbüki Nagy Pál nevét viseli a helyi általános iskola az idei tanévtől; a XIX. század első felében tevékenykedett nemesi politikusról emlékeztek meg születésének 230., halálának 150. évfordulóján vasárnap a Győr-Moson-Sopron
2007. szeptember 9. vasárnap 13:40 - Hírextra

Emlékbeszédében Szakács Imre, a megyei közgyűlés fideszes elnöke arról beszélt, hogy a politikus Sopron vármegye országgyűlési követeként alkotott maradandót. Beszédeiben többször felemelte szavát a jobbágyság helyzetének javításáért, az adóterhek csökkentéséért, s mindezzel kiváltotta követtársai jelentős részének megrökönyödését. Élesen bírálta a kormány politikáját, ezért két ízben is megakadályozták követté választását.

1825-ben azonban ismét ő képviselte Sopron vármegyét az országgyűlésen. November 3-án elmondott nagyhatású beszédében a magyar nyelv jogainak érvényesítéséért szállt síkra. Fellépésének jelentős szerepe volt abban, hogy Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia elődjének létrehozására.

Az emlékezők megkoszorúzták a politikus köztéren lévő mellszobrát, majd megtekintették az életútját bemutató dokumentumkiállítást az iskola aulájában. A tárlat különlegessége a politikus 1777. október 8-án kelt keresztlevelének hiteles másolata, amelynek eredetijét a helyi plébánián találták meg - mondta Istvánffy Miklósné népművelő az MTI-nek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását