2024. április 29. - Péter

Kevésbé hasonlítunk a majmokhoz?

Az ember génkészlete csak 95 százalékban azonos a csimpánzokéval, vagyis 4 százalékkal kisebb az azonosság, mint korábban gondolták - mutatták amerikai kutatók.
2007. szeptember 4. kedd 14:49 - Hírextra

Eddig az volt az általános tudományos álláspont, hogy két ember génkészlete 99,9 százalékban azonos. Az új kutatás eredményét a szakemberek úgy fogalmazták meg, hogy a 99,9 százalékos azonosság helyett inkább 99 százalékos hasonlóságról kellene beszélni.

S ugyanígy a csimpánzokat illetően is inkább 95 százalékos a genetikai hasonlóságról van szó, mint 99 százalékos genetikai azonosságról.

A százalékos csökkenés oka, hogy eddig nem vizsgált különbségeket fedeztek fel bizonyos génszakaszokban.

A másik fejlemény, hogy először tették közzé egy ember teljes genetikai térképét, méghozzá a kutatásvezető J. Craig Venterét. Külön érdekesség, hogy a PLoS Biology nevű amerikai szabad hozzáférésű internetes tudományos folyóirat (www.plos.org) publikációját csupán néhány hónappal előzte meg, hogy a DNS egyik felfedezője, James D. Watson tudósoktól megkapta génállománya teljes térképét.

Venter elsőként végezte el egy organizmus genetikai dekódolását, és azóta munkatársaival együtt mintegy ezer élőlény genomját fejtette meg - írja a Die Welt című német lap online változata.

Jelenleg azon dolgozik, hogy szintetikus organizmusokat hozzon létre,amelyek képesek alternatív energiatermelésre, valamint a széndioxid elnyelésére, hogy meggátolják a Föld további felmelegedését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását