2024. április 26. - Ervin

A bahá’í diákokat eltanácsolják az egyetemekről

Bár az iráni hatóságok folyamatosan tagadják, állami hivatalok által írt 2006-os titkos dokumentumok bizonyítják, hogy a bahá’í diákokat eltanácsolják az iráni egyetemekről. A 300.000 fős bahá’í közösség Irán legnagyobb vallási kisebbsége.
2007. augusztus 30. csütörtök 19:20 - Hírextra
A Bahá’í Nemzetközi Közösség olyan bizalmas levél birtokába jutott, melyben az egyetemeket felügyelő iráni Tudományos, Kutatási és Technológiai Minisztérium utasítja az intézményeket, hogy távolítsák el a diákokat, akikről megtudják, hogy bahá’iok.

A levél ellentétben áll a hivatalos közleményekkel, amelyek szerint a bahá’í diákokat nem különböztetik meg hátrányosan.

"A legutóbbi dokumentum – amely kategorikusan kimondja, hogy azokat a diákokat, akikről kiderül, hogy bahá’iok, ki kell rúgni – világosan bizonyítja, hogy az iráni hatóságok továbbra is el akarják lehetetleníteni a bahá’iok fejlődését, ellentétben azzal, amit a külvilágnak állítanak" – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél.

"Más, nemrégen kapott beszámolókkal és dokumentumokkal együtt a levél feltárja Irán kétszínű viselkedését: megpróbálják elhitetni, hogy Irán nem sérti meg az oktatáshoz való, nemzetközileg elismert jogot, de a gyakorlatban továbbra is végrehajtják a titkos hosszútávú tervet, és akadályozzák, hogy bahá’í diákok egyetemi oktatásban részesüljenek."

A 2006-os levelet a minisztérium Központi Biztonsági Hivatala 81 egyetemnek címezte, és annak főigazgatója, Asghar Zarei látta el kézjegyével. Angol fordítás letöltése.

"Ha a felvételi eljárás folyamán vagy később kiderül egy diák bahá’í mivolta, el kell távolítani az egyetemről" – fogalmaz a levél.

Az utasítás teljesen ellentmond az iráni tisztviselők utóbbi években tett nyilatkozatainak, melyekben egy bahá’iok számára nyitott, diszkriminációmentes oktatási rendszer létét bizonygatják.

Március elején a Reuters nyomán az újságok megírták, hogy 2006 ősze óta 70 körüli bahá’í diákot (az ősszel felvettek több, mint felét) csapták ki az iráni egyetemekről. A Reuters ugyanakkor idézi az ENSZ iráni küldöttségének névtelenül nyilatkozó képviselőjét: "Iránban senkit sem tanácsolnak el a vallása miatt egyetemekről."

Hamid Reza Arefi, Irán londoni nagykövete szintén tagadta, hogy megkülönböztetés érné a bahá’iokat: "Bár a bahá’izmus [sic] nem elismert vallás, a törvény szerint a bahá’iokat egyenlő jogok illetik meg" – írta 2006 június 8-án Clare Short brit parlamenti képviselőnek, majd hozzátette: "Iránban egyetlen ember sincs kizárva a felsőoktatásból világnézete miatt".

Hasonló kijelentést több helyen is tettek iráni diplomaták és hivatalnokok.

Sok józan gondolkodású iráni együttérzéséről és támogatásáról biztosította a bahá’iok kérését, de ez elégtelen a kormány hivatalos elnyomó politikájával szemben.

A dokumentumok letölthetők angolul és perzsául: http://news.bahai.org/story/575
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását