2024. április 27. - Zita

Továbbra is mélyponton a lakáspiac

Az idei második negyedévben az ingatlanszakma optimizmusa kiugróan növekedett, az Ingatlanbarométer indexe három hónap alatt 4,6 százalékkal nőtt - derül ki az Ecostat gazdaságkutató felméréséből.
2007. augusztus 23. csütörtök 14:49 - Hírextra
Ezt támasztja alá az is, hogy az idei második negyedévben a tavalyihoz képest ugyan csak 2 százalékkal több lakást vettek használatba, ellenben 7 százalékkal több, 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. Ez a jövőbeni értékesítési lehetőségek javulására vall.

Az ingatlanberuházók és -forgalmazók nagyot javuló optimizmusa és a lakosság alig növekvő derűlátása közti különbség oka az, hogy az ipari célú, szállodai, kereskedelmi és irodai létesítmények beruházásának felfutása ellensúlyozza a lakáspiac lanyhulását.

Az Ecostat 2007-ben 32-33 ezer új lakás átadásával számol, ami alig marad el a tavalyi 34 ezertől, de sokkal kevesebb a 2004-ben regisztrált 44 ezernél. A gazdaságkutató ebben az évben az új lakásoknál 5-7 százalék drágulással kalkulál, ami az infláció közelében, de inkább talán alatta van.

Visszaesett a lakáshitelek felvételének üteme, a hiteleállomány tavaly ilyenkor 6,2 százalékkal nőtt, idén január-márciusban csak 3,3 százalékkal. A piaci alapú lakáskölcsönök átlagösszege most 5 és fél millió forint. A forint alapú - tehát államilag támogatható - lakáshitelek szinte teljesen eltűntek az új szerződések közül, ma már lényegében csak devizában, főként svájci frankban elszámolt hitelt vesznek fel az emberek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását